Snijd de aardappelen in plakjes en de uien in reepjes. Bak de aardappelschijfjes met de olie in een pan. Voeg als de aardappelen bruin worden de uiringen toe, breng op smaak en bak verder tot de gebakken aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben.
Schil de komkommer, snijd hem in de lengte, schraap de zaadjes eruit met een lepel en snijd de komkommer in kleine plakjes. Schil een ui en knoflook, snijd ze fijn en fruit ze in een pan met olie. Voeg de komkommerstukjes en margarine toe en bak alles krachtig mee. Voeg een beetje zout, peper en suiker toe aan de komkommer en blus af met een flinke scheut azijn. Giet de sojaroom erbij en laat alles ongeveer 15 minuten pruttelen, en haal dan van het vuur. Was en hak de dille fijn en voeg toe aan de komkommer. Breng opnieuw op smaak met zout, peper en een beetje suiker.
Meng de kwark met de kruiden en serveer met de komkommer en aardappelgratin.