Pasta, mijn favoriete gerecht om te eten, maar zeker ook om te bereiden. Het is zo eenvoudig en er zijn wel duizenden varianten te verzinnen. Hier vind je 3 simpele pasta recepten die binnen een half uur op tafel staan en simpel, maar super lekker zijn.
Spaghetti bolognese
We eten het zo vaak dat het al helemaal is ingeburgerd op onze Hollandse kaart, maar het is toch echt een Italiaans gerecht. Waarschijnlijk wordt ‘ie bij jou thuis gemaakt met pasta, vlees en saus uit een potje. Niet doen!
Probeer het gerecht hieronder en je wilt nooit meer anders. Maak je eigen bolognese saus en je bent nog steeds in een halfuur klaar.
Spaghetti bolognese
Ingrediënten
- 75 g ontbijtspek
- 1 wortel geschild
- ½ stengel bleekselderij
- 2 el olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 400 g gehakt
- 1 dl rode wijn
- 1 dl melk
- 1 tl verse oregano fijngehakt
- 400 g tomaten ontveld, uit blik
- 1 el suiker
- 400 g spaghetti
- 50 g Parmezaanse kaas geraspt
- peper en zout
- verse tijm of basilicum ter garnering
Instructies
- Snijd het spek, de wortel en bleekselderij in blokjes. Verhit de olie en bak het spek uit. Voeg eerst de ui, knoflook en groenten toe en dan het gehakt. Bak het geheel al omscheppend.
- Schenk de rode wijn erbij en breng alles aan de kook. Laat de wijn koken tot het vocht is verdampt. Voeg zout en peper toe. Roer de melk erdoor en laat de saus indikken. Voeg de oregano, tomaten en suiker bij de saus, roer goed en kook hem 30 minuten op laag vuur.
- Kook intussen de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af en laat hem uitlekken. Verdeel hem over de borden en schep de saus erop. Strooi de Parmezaanse kaas erover en garneer met tijm of basilicum.
Bucatini met cantharellensaus
Bucatini is een pastasoort uit Midden-Italië, uit de buurt van Rome, en wordt ook wel perciatelli genoemd. Het lijkt op spaghetti, maar is dikker en hol van binnen, ideaal om de saus op te nemen.
Deze pasta wordt in Italië vaak gecombineerd met spek of vis, als panchetta (Italiaans, gedroogd spek) of ansjovis, en dan het liefst met een boterige saus.
In dit recept voegen we Hollandse ontbijtspek toe en heerlijke cantharellen.
Bucatini met cantharellensaus
Ingrediënten
- 500 g cantharellen
- 400 g bucatini
- 2 el olijfolie
- 100 g ontbijtspek in dunne reepjes
- 25 g boter
- 2 uien gesnipperd
- 150 g crème fraîche
- 1 bosje bieslook fijngeknipt
- 2 el verse marjoraan fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Veeg de cantharellen schoon en was ze zo nodig even in een kommetje water (ze mogen niet volzuigen). Halveer grote exemplaren. Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet af en laat het uitlekken.
- Verhit de olie in een pan en bak de spekreepjes krokant. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Laat de boter in het braadvet smelten. Bak de ui en cantharellen al roerend tot het vocht volledig is verdampt.
- Voeg de crème fraîche en het gebakken spek toe en bak ze mee. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng het bieslook en 1 el majoraan met het cantharellenmengsel. Schep de uitgelekte bucatini erdoor en bestrooi het gerecht met 1 el majoraan.
Tagliatelle al funghi
We gaan nog even door met de paddenstoelen, omdat ze zo lekker zijn, en omdat je er ook heerlijke vegetarische gerechten mee kunt maken. Wil je een vegan tagliatelle maken? Gebruik dan in plaats van crème fraîche vegan kookroom en in plaats van boter plantaardige margarine.
Tagliatelle al funghi
Ingrediënten
- 500 g champignons
- 400 g tagliatelle
- 2 el boter
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 tl paprikapoeder scherp
- 2½ dl groentebouillon
- 125 g crème fraîche
- 2 el citroensap
- 1 bosje peterselie
Instructies
- Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout.
- Verhit boter in een grote pan en bak de ui glazig. Doe de knoflook erbij. Voeg de champignons toe en bak ze 5 minuten op matig vuur. Strooi het paprikapoeder erover. Schenk de bouillon erbij en laat hem op hoog vuur tot de helft inkoken. Roer de crème fraîche erdoor en breng de saus op smaak met zout, peper en het citroensap.
- Hak de peterselie fijn en roer de helft ervan door de saus. Giet de pasta af, laat hem uitlekken en verdeel hem over voorverwarmde borden. Schenk de saus erover en bestrooi met de resterende peterselie.
Laat hieronder weten of je één van de pasta recepten (of allemaal) hebt bereid en wat je ervan vond.