We willen niet alleen minder plastic, maar over het algemeen minder afval produceren. Daarvoor ben ik voortdurend op zoek naar manieren om minder te verspillen. Ik recycle wat af; van water tot kleding en van oud plastic tot groente! Echt waar! Leven zonder afval uit de keuken door alle restjes weer op te kweken.
Ik heb eindelijk een tuinkas!
Het klinkt vreemd maar één van de doorslaggevende factoren om dit huis te kopen, was de enorme kas die in de tuin stond. En natuurlijk kun je die bij elk ander huis aanschaffen en neerzetten, maar de plek is magnifiek. En het was immers al een tienjarenplan, dat er maar niet van kwam. En hier ís het er gewoon al!
Ik werd er meteen verliefd op, of nee, mijn hart sprong over van de mogelijkheden die de kas mij bood. Ik ben helemaal in mijn element als ik kook van mijn eigen groente, sap maak van mijn eigen bessen en snoep van mijn eigen fruit. Er zijn zoveel mogelijkheden om goedkoper en gezonder te eten met zo’n kas. En het is zoveel lekkerder en geeft zoveel meer voldoening.
En toch is dat niet onze enige reden. Wij streven naar een leven zonder afval. Al die kant-en-klaar producten, die soms dubbel of zelfs drie-dubbel verpakt zijn met plastic, koop ik nog in hoge uitzondering. Ook in Duitsland moet je afval scheiden en plastic gaat hier in ‘die Gelbe Sacke’. Deze wordt eens per twee weken gehaald, maar eens per maand zou voor ons voldoende zijn. Dan zouden we misschien een zak vol hebben.
Wees vindingrijk en ontdek hoe je kunt besparen en hergebruiken
Wil jij ook minder afval produceren? Dan heb ik wat tips voor je. Ze zijn niet ingewikkeld en je hoeft er niet veel extra voor te doen. Gewoon iets bewuster worden. Als je het eenmaal weet en vaker doet, wordt het (net zoals alles) een gewoonte en je bent super duurzaam bezig!
Een leven zonder afval – simpele tips voor starters
1. Als je boodschappen doet, kies dan producten die verpakt zijn in herbruikbaar of recyclebaar materiaal. Of in papieren zakken mee.
2. Koop waar mogelijk grote hoeveelheden in één keer en koop groente en fruit zonder verpakking, of in papier (géén plastic).
3. Geef tuinafval niet met de vuilnisman mee, maar maak je eigen composthoop als je ruimte hebt. Heb je dat niet, breng het dan naar een composteerbedrijf.
4. Sluit je regenpijpen aan op een regenton en gebruik het water voor je binnen- en buitenplanten, én je moestuin eventueel.
5. Gooi geen keukenafval weg, maar laat het weer groeien!
De afvalvrije keukencyclus
Ik werd heel enthousiast toen me gevraagd werd een nieuw boek te reviewen: De afvalvrije keukencyclus – van snijplank naar moestuin en weer terug.
Bespaar tijd en geld
In dit boek staat alles wat je nodig hebt om restjes groeten en fruit weer op te kweken. Met deze tips kun je het hele jaar door genieten van verse groente en kruiden. Bovendien verminder je de afvalberg en de voedselverspilling. De auteur Katie Elzer-Peters leert je alles over tuinieren in dit leerzame boek.
Duurzaam koken en tuinieren zonder afval en voedselverspilling
Hoe werkt het? Gooi worteltopjes, bietenrestjes, korianderstengels en sla niet langer weg. In dit zojuist verschenen boek vind je alles wat je nodig hebt om restjes groenten en fruit (o.a. wortels, stengels, knollen, zaden) uit je eigen keuken weer op te kweken in aarde of water.
Met foto’s en duidelijke instructies wordt stap voor stap uitgelegd hoe je groenterestjes kunt opkweken tot nieuwe en lekkere planten. Gewoon op je aanrecht, je vensterbank of in de tuin.
Dit boek helpt iedereen die (keuken) afval en voedselverspilling wil verminderen. Hiermee experimenteren is niet alleen heel leuk, maar bespaart bovendien tijd en geld.
Ons tuinieren is niet groen
We denken vaak dat tuinieren een ‘groene’ activiteit is, maar in werkelijkheid kan het een hoop afval opleveren. Denk eens aan de nieuwe planten die in plastic potjes zitten, aan industrieel geproduceerd kunstmest, dat een bron van vervuiling is.
In plaats van elk jaar nieuwe planten in plastic potjes te kopen, kun je leren hoe je zelf planten uit zaad opkweekt. Gebruik oud plastic als yoghurtbekers, tupperwarebakjes, oude potjes, etc. En stel jezelf, voordat je iets weggooit, altijd de vraag of je het nog zou kunnen gebruiken.
Tuinieren zonder afval
Om te tuinieren zonder afval kun je om te beginnen alle biomassa uit je eigen tuin recyclen. Dus alles wat je afknipt of afsnijdt; takjes, onkruid, snoeisel, eenjarige planten, etc. Allemaal organisch materiaal dat uit je tuin komt en wat je niet weg moet gooien. Je kunt je gewassen ermee beschermen en je tuingrond verbeteren.
Maar bovenal: Je kunt een heleboel van die keukenresten weer laten groeien! Dat noem ik nog eens recyclen!
Dit boek is een must-have als het bovenstaande je aanspreekt en je de mogelijkheid hebt om je eigen groente en fruit te kweken. Het boek De Afvalvrije Keukencyclus is te koop bij Bol.com of via KNNV Uitgeverij.
Helga Post®
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
[…] LEVEN ZONDER AFVAL UIT DE KEUKEN […]
Hoi Helga,
Wat een leuke blog heb jij!
Zaadjes opkweken gaat ook heel goed met wat kweekgrond in wc-papierrolletjes. Ze kunnen na opkweken ook zo met rolletje en al de grond in.
Groetjes,
Yvonne