Zo verwijder je schimmel in huis blijvend

Schimmel in je huis is lelijk, vies en erg ongezond. Er was een hoek in onze woonkamer achter een kast waar schimmel bleef terugkomen. Het was geen grote plek, ongeveer ter grootte van een bierviltje. Omdat het achter een kast zat kwam er te weinig frisse lucht en hierdoor ontstond de schimmel. Door de kast te verwijderen zodat er beter geventileerd kon worden werd de oorzaak van het probleem aangepakt, maar de schimmelvlekken moesten ook worden schoongemaakt. Hoe ik dat heb gedaan, en tips om te zorgen dat het niet meer terugkomt, leg ik hier uit.

Schimmel is een organisme welke uit cellen met een celkern, mitochondriën en een cytoskelet bestaan.

Wikipedia

Wat is schimmel

Er zijn vele soorten schimmels, je hebt vast wel eens een beschimmeld broodje gezien. Wist je dat gist en een paddenstoel ook een schimmel zijn? En dan is er, wat ze noemen, de ‘zwarte schimmel’ (Meeldauw) die op de muren voorkomt.
Lang niet alle schimmels hoeven bestreden te worden en zijn zelfs nuttig en eetbaar. Ze spelen een belangrijke rol in de afbraak van plantaardig weefsel net zoals bacteriën belangrijk zijn bij de afbraak van dierlijk weefsel. Zonder schimmels zouden plantaardige resten niet vergaan. Maar een schimmel als meeldauw in je huis wil je absoluut niet.

Oorzaak van schimmel in huis

Schimmel in huis ontstaat wanneer er een aantal factoren samenkomen. Een van deze factoren is vocht en de andere factoren zijn onvoldoende ventilatie, weinig direct zonlicht en een voedingsbodem.
Als je een of meerdere van deze factoren weghaalt, dus méér ventilatie, meer zonlicht of minder vocht en minder voedingsbodem, dan hebben zwammen in huis minder kans. Het kan hierdoor helemaal verdwijnen, maar dat is niet in alle gevallen zo. Soms kan schimmel op muren ook veroorzaakt worden door lekkende leidingen, zowel binnen als buiten het huis. Slecht geïsoleerde verwarmingsbuizen kan ook een ophoping van vocht achter de muren veroorzaken.

Wat doet schimmel met je gezondheid

Het is belangrijk dat je schimmel in huis geen kans geeft, omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid, met name zwarte schimmel. De sporen van deze schimmel kunnen allergische reacties en problemen met de luchtwegen veroorzaken.

Schimmel in huis bestrijden

Schimmels kun je bestrijden door de oorzaken weg te nemen. En dat doe je door voldoende te ventileren, bijvoorbeeld een raampje regelmatig openzetten. Doordat de lucht relatief droger wordt zal er minder vocht op de muren neerslaan door condensatie, wat de voedingsbodem voor schimmel weg neemt.

Een beschimmelde muur schoonmaken

Voordat je een beschimmelde muur gaat schoonmaken wil ik je eerst waarschuwen. Zoals ik eerder al vermeldde zijn schimmels slecht voor je gezondheid en kunnen allergische reacties veroorzaken. Daarom is het verstandig om bij een groot schimmelprobleem deskundige hulp in te roepen.
Wanneer het om kleinere plekken gaat kun je het zelf doen, maar bescherm jezelf goed door bijvoorbeeld een mondkapje en handschoenen. Open voordat je begint ook de ramen zodat er schone lucht binnen komt.

Schimmel in huis verwijderd men over het algemeen met bleekwater, waarbij het chloor de schimmel dood en het bleekwater op zich de plek reinigt. Doe dit als volgt:

 1. Maak een oplossing van chloor en water, 1 deel bleekmiddel op 3 delen water
 2. Schrob met een harde borstel het beschimmelde gebied
 3. Spoel het grondig na met water en droog het

Gebruik je liever geen bleekmiddel, dan is de Ecozone Schimmelverwijderaar een goed alternatief. Het bevat geen bleekmiddel, werkt snel en geeft langdurige bescherming.

TIP

SCHOONMAAKTIPS | STINKENDE WASMACHINE

Ook hier is schimmel de oorzaak! Lees hier hoe je er van af komt.

Hoe je schimmel blijvend verwijderd

Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt zijn hier een aantal tips:

 1. Gebruik een anti-schimmel verf. Maak de muur eerst helemaal schoon en laat het goed drogen
 2. Plaats een (elektrische) vochtvreter. Je kunt ook zout neerzetten wanneer het probleem niet te groot is
 3. Isoleer muren en plafonds. Een slechte isolatie kan de kern van het probleem zijn. Het veroorzaakt condensatie wat schimmel tot gevolg heeft
 4. Ventileer. Houd, vooral badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes, zo goed mogelijk droog door een raampje open te zetten
 5. Voorkom lekkage. Controleer je huis onder de vloeren op lekkende leidingen
 6. Hang natte handdoeken en douchegordijnen meteen na gebruik uit zodat ze kunnen drogen. Zorg ervoor dat er nooit ergens nat textiel blijft liggen.

Heb jij last van schimmel in huis?

Meer tips & trucs lezen? Lees dan het Vlekken ABC

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Dat is het zeker. Zeker voor je gezondheid is het beter er zo snel mogelijk van af te komen.

 1. Wij hebben chronisch last van schimmel in de badkamer.
  Van alles geprobeerd niets hielp.
  Eindelijk heb ik iets gevonden dat een flinke tijd werkt.
  1 kop biologische citroenzuur poeder, 1 kop Baking soda, en een scheut schoonmaak middel en heet water. Daarmee smeer ik met handschoenen aan en ramen open alle plekken goed in. Even inweken en daarna afspoelen met schoon water.

 2. Ik kan geen raam open zetten ik heb alleen een kleine afzuiging en die zit ook niet op een goede plaats waar ik douche Wat kan ik doen

  1. Er staan 6 tips om schimmels te voorkomen. Je zou zonder te kunnen ventileren, de andere vijf tips kunnen gebruiken.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!