12 fouten die je tijdens het wassen maakt

Hoe doe jij de was? Weet je zeker dat je geen fouten maakt?
12 Fouten die je maakt tijdens het wassen

In dit artikel lees je ...

Deurtje open, was erin, wasmiddel erbij, machine aan. Zo makkelijk kan wassen zijn. Maar net zo makkelijk kun je fouten maken en de gevolgen zijn vlekken en hoge kosten. Om de was elke week weer stralend schoon in de kast te kunnen stoppen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ik geef je 12 fouten die je tijdens het wassen maakt en hoe je ze voorkomt.

 

te heet – te kort – te duur

 

Dit zijn de 12 fouten die je tijdens het wassen maakt

1  –  Ritsen open laten

Ritssluitingen moeten altijd gesloten zijn – anders kunnen ze het andere wasgoed gemakkelijk beschadigen.

2  –  Blouses niet dichtknopen

Hetzelfde geldt voor knopen. Ze kunnen door het ronddraaien in de wasmachine gemakkelijk verloren gaan. Het is daarom veiliger om blouses en overhemden dicht te knopen.

3  –  Verkeerd sorteren

Het gaat hierbij niet alleen om kleur en temperatuur. Ook de materiaaleigenschappen van de kleding is belangrijk. Zo kan bijvoorbeeld een spijkerbroek een shirt helemaal verpesten door het schuren. Of een mooi gebreid vest kan je de kleuren van je lievelingsblouse vervagen.

Lees ook

TIP 3 Makkelijke tips om je beddengoed minder vaak te hoeven wassen

4  –  Zwemkleding wassen

Een bikini, een badpak en een zwembroek horen niet in de wasmachine, omdat ze hierdoor snel wijd en lubberig worden. Zwemkleding was je altijd met de hand.

Lees ook

TIP  4 Natuurlijke schoonmaakproducten die je thuis moet hebben

5  –  Te veel wasmiddel

Meer wasmiddel maakt je was niet schoner. Sterker nog, het maakt het nog viezer. Als er zich in de wasmachine te veel schuim ontwikkelt, kan het vuil zich in de naden van kleding vast gaan zitten, dat vervolgens niet weggespoeld wordt. Volg de aanwijzingen op je wasmiddel verpakking zodat je nooit teveel gebruikt.

6  –  Handdoeken met wasverzachter wassen

Al voelt het nog zo fijn na het douchen, die heerlijk zachte handdoek; voeg geen wasverzachter aan je lading handdoeken toe. Het verminderd het absorptievermogen van je handdoeken.

Lees ook

TIP

3 Redenen waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord12 Fouten die je maakt tijdens het wassen

7  –  Pauzeren

Ik zie de frons op je voorhoofd 😉 Ik bedoel hiermee het pauzeren van de wasmachine. Het is zelfs energiebesparend om meerdere ladingen achter elkaar te draaien in plaats van de wasmachine steeds opnieuw te starten. De hitte van de vorige lading kan namelijk weer gebruikt worden voor de volgende.

Lees ook

TIP  10 dingen die je moet schoonmaken na de griep

8  –  Slechts één keer wassen

Dekbedden en kussens moeten na de eerste was-cyclus opnieuw worden gespoeld, omdat anders zeepresten in de vulling kunnen ophopen. Was kussens dus nooit maar één keer.

9  –  Wasmachine niet schoonmaken

Ook de wasmachine zelf heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig; een spoeling met water en azijn. Om schimmel te vermijden laat altijd de deur van de wasmachine open staan als er niets in zit, zodat het vocht weg kan.

Elke graad minder is een besparing

10  –  Onnodig heet wassen

Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo ontworpen dat het wasgoed niet warmer dan 30 tot 40 graden hoeft te worden gewassen om hygiënisch schoon te worden. Het voordeel hiervan is dat je elektriciteit bespaart.

Lees ook

TIP 5 Redenen waarom azijn in je washok hoort

11  –  Te vaak een kort programma gebruiken

De enzymen in wasmiddelen hebben lange wastijden nodig om hun volledige effect te bereiken. Heet, snel wassen – dit is hoe korte programma’s meestal werken – betekent verspilde energie en, in de meeste gevallen, onvoldoende schone kleding.

12  –  Te vol beladen

Als het wasgoed te strak in de trommel zit, heeft de kleding niet voldoende ruimte om te bewegen en kan water en wasmiddel er niet goed tussen worden gespoeld. Dus het wasgoed is niet echt schoon. Vuistregel: je hand zou verticaal moeten passen tussen vuile was en trommel.

Aan welke fout maak jij je schuldig tijdens het wassen?

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Vind het echt goed. De gekleurde was met wasnoten wassen. Spoelen is niet nodig en je kunt er 1 keer meer mee wassen. Ik doe dat al jaren. De donkere was blijft er veel moouer van . Stop dee was in de machine doe er de wasnoten bij. Zet op hetcgewenste programma. Zet de kookwekker op een half uur. Draai dan de macmachine door op centrifugeren en zo heb je in 3 kwartier je was aan de lijn hangen.

  2. Elke wasbeurt en op elke temperatuur natuurlijk gebruiken ipv wasverzachter. Wasmachine blijft hierdoor ook schoon en alle was heerlijk zacht. Deze tip mis ik en ik doe dit al jaren. Zonde om je wasmachine leeg te laten draaien met azijn om hem schoon te maken. Dat is pas flinke fout.

  3. Ik heb ook een poosje met wasnoten gewerkt. De was was prima schoon maar……
    Doordat wasnoten zijn gecomercialiseerd, kunnen de lokale mensen die ze altijd al gebruikten ze niet meer kopen omdat ze voor hen te duur zijn. Jammer dat is niet mijn bedoeling, dus ben ik er miee gestopt.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

oktober 2021
01 oktober 2021
31 oktober 2021
NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN - wassen,fouten

NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN

Ongoing

Deze serie is met name bedoeld voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen, ...

All Day
View Details
15 oktober 2021
15 november 2021
NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt - wassen,fouten

NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt

Ongoing

Hoe zorg je dat je het hele gezin zich betrokken voelt en meewerkt aan het huishouden. ...

All Day
View Details
18 oktober 2021
24 oktober 2021
CHALLENGE! Opruimen met je gezin - wassen,fouten

CHALLENGE! Opruimen met je gezin

Ongoing

Verzamel je gezin, want het is tijd om op te gaan ruimen! De zomer is voorbij, ...

All Day
View Details
Geen evenementen gevonden!