Deurtje open, was erin, wasmiddel erbij, machine aan. Zo makkelijk kan wassen zijn. Maar net zo makkelijk kun je fouten maken en de gevolgen zijn vlekken en hoge kosten. Om de was elke week weer stralend schoon in de kast te kunnen stoppen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ik geef je 12 fouten die je tijdens het wassen maakt en hoe je ze voorkomt.
te heet – te kort – te duur
Dit zijn de 12 fouten die je tijdens het wassen maakt
1 – Ritsen open laten
Ritssluitingen moeten altijd gesloten zijn – anders kunnen ze het andere wasgoed gemakkelijk beschadigen.
2 – Blouses niet dichtknopen
Hetzelfde geldt voor knopen. Ze kunnen door het ronddraaien in de wasmachine gemakkelijk verloren gaan. Het is daarom veiliger om blouses en overhemden dicht te knopen.
3 – Verkeerd sorteren
Het gaat hierbij niet alleen om kleur en temperatuur. Ook de materiaaleigenschappen van de kleding is belangrijk. Zo kan bijvoorbeeld een spijkerbroek een shirt helemaal verpesten door het schuren. Of een mooi gebreid vest kan je de kleuren van je lievelingsblouse vervagen.
Lees ook
TIP 3 Makkelijke tips om je beddengoed minder vaak te hoeven wassen
4 – Zwemkleding wassen
Een bikini, een badpak en een zwembroek horen niet in de wasmachine, omdat ze hierdoor snel wijd en lubberig worden. Zwemkleding was je altijd met de hand.
Lees ook
TIP 4 Natuurlijke schoonmaakproducten die je thuis moet hebben
5 – Te veel wasmiddel
Meer wasmiddel maakt je was niet schoner. Sterker nog, het maakt het nog viezer. Als er zich in de wasmachine te veel schuim ontwikkelt, kan het vuil zich in de naden van kleding vast gaan zitten, dat vervolgens niet weggespoeld wordt. Volg de aanwijzingen op je wasmiddel verpakking zodat je nooit teveel gebruikt.
6 – Handdoeken met wasverzachter wassen
Al voelt het nog zo fijn na het douchen, die heerlijk zachte handdoek; voeg geen wasverzachter aan je lading handdoeken toe. Het verminderd het absorptievermogen van je handdoeken.
Lees ook
TIP
3 Redenen waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen
Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord
7 – Pauzeren
Ik zie de frons op je voorhoofd 😉 Ik bedoel hiermee het pauzeren van de wasmachine. Het is zelfs energiebesparend om meerdere ladingen achter elkaar te draaien in plaats van de wasmachine steeds opnieuw te starten. De hitte van de vorige lading kan namelijk weer gebruikt worden voor de volgende.
Lees ook
TIP 10 dingen die je moet schoonmaken na de griep
8 – Slechts één keer wassen
Dekbedden en kussens moeten na de eerste was-cyclus opnieuw worden gespoeld, omdat anders zeepresten in de vulling kunnen ophopen. Was kussens dus nooit maar één keer.
9 – Wasmachine niet schoonmaken
Ook de wasmachine zelf heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig; een spoeling met water en azijn. Om schimmel te vermijden laat altijd de deur van de wasmachine open staan als er niets in zit, zodat het vocht weg kan.
Elke graad minder is een besparing
10 – Onnodig heet wassen
Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo ontworpen dat het wasgoed niet warmer dan 30 tot 40 graden hoeft te worden gewassen om hygiënisch schoon te worden. Het voordeel hiervan is dat je elektriciteit bespaart.
Lees ook
TIP 5 Redenen waarom azijn in je washok hoort
11 – Te vaak een kort programma gebruiken
De enzymen in wasmiddelen hebben lange wastijden nodig om hun volledige effect te bereiken. Heet, snel wassen – dit is hoe korte programma’s meestal werken – betekent verspilde energie en, in de meeste gevallen, onvoldoende schone kleding.
12 – Te vol beladen
Als het wasgoed te strak in de trommel zit, heeft de kleding niet voldoende ruimte om te bewegen en kan water en wasmiddel er niet goed tussen worden gespoeld. Dus het wasgoed is niet echt schoon. Vuistregel: je hand zou verticaal moeten passen tussen vuile was en trommel.
Aan welke fout maak jij je schuldig tijdens het wassen?
Helga Post®
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Och jeetje, ik heb nog heel wat te leren merk ik al..
[…] Lees ook: 12 fouten die je tijdens het wassen maakt […]
Vind het echt goed. De gekleurde was met wasnoten wassen. Spoelen is niet nodig en je kunt er 1 keer meer mee wassen. Ik doe dat al jaren. De donkere was blijft er veel moouer van . Stop dee was in de machine doe er de wasnoten bij. Zet op hetcgewenste programma. Zet de kookwekker op een half uur. Draai dan de macmachine door op centrifugeren en zo heb je in 3 kwartier je was aan de lijn hangen.
WAAR kun je wasnoten krijgen?.Nooit van gehoord
Hier kun je lezen hoe het werkt en wat het zijn: https://www.seepje.nl/zo-werkt-seepje
[…] Lees ook: 12 fouten die je tijdens het wassen maakt […]
Elke wasbeurt en op elke temperatuur natuurlijk gebruiken ipv wasverzachter. Wasmachine blijft hierdoor ook schoon en alle was heerlijk zacht. Deze tip mis ik en ik doe dit al jaren. Zonde om je wasmachine leeg te laten draaien met azijn om hem schoon te maken. Dat is pas flinke fout.
Dat is de basis van het huishoudschema Jolanda 😉 https://firmahuishouden.nl/azijn-in-washok/
Ik heb ook een poosje met wasnoten gewerkt. De was was prima schoon maar……
Doordat wasnoten zijn gecomercialiseerd, kunnen de lokale mensen die ze altijd al gebruikten ze niet meer kopen omdat ze voor hen te duur zijn. Jammer dat is niet mijn bedoeling, dus ben ik er miee gestopt.