Het dagelijks verse groente plukken uit onze kas, wordt geleidelijk aan steeds minder. Je merkt dat de oogstmaand achter de rug is en er steeds meer van de minder wordende oogst mee willen genieten. Slakken, fruitvliegjes, bladluizen, ze denken allemaal recht te hebben op mijn oogst. Ik denk daar anders over en velen met mij. Daarom deel ik vandaag met je hoe je slakken, fruitvliegen, bladluizen en meeldauw voorkomt of verwijdert.

Heb jij ook een moestuin? Dan ben je vast heel blij met deze tips.

Tips tegen slakken

Koffiedik

Verspreid het in een ring rond de bedreigde planten. Slakken houden niet van de aanwezige bittere stoffen.

Boomschors

Puntige, scherpe en droge materialen zoals boomschors of zaagsel houdt slakken tegen omdat ze hier niet graag over heen ‘wandelen’.

Koper

Wist je dat! slakkenslijm een chemische reactie met koper veroorzaakt? Hierdoor zullen ze altijd een stapje terugdoen. Een rand koper om je planten werkt dus echt.

Loopeenden

Een van de favoriete gerechten van de Indiase loop eend is de oranje naaktslak. Een idee als je genoeg plaats hebt voor deze leuke dieren.

Planten waar slakken niet van houden

Groente

  • Tomaten
  • Selderij
  • Prei
  • Spinazie

Bloemen en vaste planten

  • Zet Cosmea in je tuin en je bent verzekerd van maandenlang kleur en een massa’s snijbloemen. Bijen en andere bestuivers zullen je dankbaar zijn, want de plant is een rijke leverancier van nectar en stuifmeel. Maar slakken houd je ermee op afstand.
  • Tagetes Tenuifolia oftewel Sterafrikaantje is een bijzondere vorm van het welbekende Afrikaantje.
  • Juffertje-in-het-groen behoort tot de ranonkel familie. Terwijl vlinders er van houden, gaan slakken er met een grote boog omheen.
  • Sterrekruid of ook wel Zeeuws Knoopje genoemd.
  • Lenterozen (Helleborus Orientalis)

Kruiden

Sterk aromatische geuren zoals hysop, lavendel en tijm, maar ook ‘harige’ varianten als komkommerkruid, smeerwortel en koningskaars houden slakken uit je groentetuin.

Slakken, groentevliegjes, bladluizen; zo verpesten ze je oogst niet - slakken
Overdag zie je geen slakken. Dit komt omdat ze zich dan terugtrekken in schuilplaatsen. Bied daarom een schuilplaats voor hen aan. Een grote krop sla, rabarber- of koolbladeren werken heel goed. Wat ook werkt is een vochtig stuk karton of een stenen pot ondersteboven, waar ze onder kunnen kruipen.

Andere plagen die bijzonder vervelend zijn

Bladluizen

Er is niet maar één bladluis, maar er zijn 800 soorten, en allemaal zuigen ze graag het sap uit de bladeren van de, vooral jonge, planten. En als dit in grote getale gebeurd is de kans zeer groot dat de plant afsterft, omdat hierdoor fotosynthese niet langer mogelijk is.

Slakken, groentevliegjes, bladluizen; zo verpesten ze je oogst niet - slakken
Veel mieren zijn vaak een indicatie van bladluis, omdat ze dol zijn op deze kleine plaagbeesten.

Dit kun je doen tegen bladluizen

  • Lieveheersbeestjes aanmoedigen om te komen door bijvoorbeeld een insectenhotel aan te schaffen.
  • De volgende keer bladluis-resistente planten aanschaffen.
  • Bied nestplaatsen aan voor vogels.
Slakken, groentevliegjes, bladluizen; zo verpesten ze je oogst niet - slakken
Slakken, groentevliegjes, bladluizen; zo verpesten ze je oogst niet - slakken
Bouw zelf een insectenhotel

Meeldauw

Meeldauw breidt zich uit tijdens hitte en droogte. De planten zien er dan ‘gepoederd’ uit, met een witte waas.

Dit kun je doen tegen meeldauw

  • In het geval van fruitbomen en rozen overwintert de schimmel op de jonge scheuten. Uit voorzorg kun je deze scheuten verwijderen voordat ze in het voorjaar ontluiken.
  • Micro-organismen in melk bestrijden de schimmel. Meng hiervoor twee keer per week melk en water in een verhouding van 1: 8 en spuit de planten hiermee in. Gebruik verse melk of rauwe melk van de boer.

Groentevliegjes

Ze zijn klein (net als fruitvliegjes), maar kunnen behoorlijke schade aanrichten aan je oogst. Vooral aan bonen, wortelen, kool, radijs en uien. Wat extra vervelend is, is dat je de plaag en de schade pas ontdekt bij de oogst.

Dit kun je doen tegen groentevliegjes

  • Combinatie teelt helpt gedeeltelijk. Bij combinatieteelt kweekt men verschillende gewassen na en naast elkaar, meestal in rijen. Hierdoor bevordert men de variatie van plantaardig en dierlijk leven op en in de grond.
    Het is beter om de planten te bedekken met een heel fijn, beschermend net of resistente rassen te kweken. Plaats het net onmiddellijk na het zaaien, verwijder het vlak voor het oogsten.
Slakken, groentevliegjes, bladluizen; zo verpesten ze je oogst niet - slakken
6 Manieren van groen leven die de moeite waard zijn
Mand met uien en andere groente - SLAKKEN, GROENTEVLIEGJES, BLADLUIZEN; ZO VERPESTEN ZE JE OOGST NIET
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.