5 manieren om mieren te bestrijden

De zomer is begonnen en de temperaturen stijgen. En juist dan, wanneer de temperatuur lekker stijgt worden de verkenners uit het mierennest op pad gestuurd om voedsel te lokaliseren. Eenmaal een rendabele voedselbron gevonden lokken ze hun collega’s naar die plek door een reukspoor achter te laten. Die voedselbron kan een composthoop zijn, de luizen op je rozen of je appelboom. Maar net zo goed jouw voorraadkast of je afvalemmer in huis. En als die heerlijke, gemorste suiker op jouw aanrecht eenmaal gevonden is komen de werksters het in grote getale halen. En jij zit met een mierenplaag. Lees hier vijf manieren om mieren te bestrijden zonder gif.

Nuttig hoor, maar niet in mijn huis

Eigenlijk zijn mieren geniale, en zelfs nuttige insecten. Het is een groot, ondergronds team dat het samenwerken heeft uitgevonden, wat enorm inspirerend is. En ze slepen meerdere malen hun eigen gewicht mee naar huis, maar dat betekent niet dat wij óns huis met ze willen delen.

1. Kom meteen in actie

Dus als je zo’n verkenner in je huis ontdekt, dat is (of zijn) meestal de eerste mier(en) die je ziet, dan moet je meteen actie ondernemen. Als je ze hun gang laat gaan, nemen ze steeds meer familie en vrienden mee. Verwijder daarom direct de eerste mieren die je ziet. Om er voor te zorgen dat de andere mieren het geurspoor niet terug kunnen vinden, moet je de looproute van de eerste mieren schoonmaken met bijvoorbeeld afwasmiddel.

Zoek daarna uit waarom ze bij je binnen kwamen. Was het je afvalemmer, de gemorste suiker of zaten ze aan de rand van je jampot in je keukenkast? Maak dan meteen die voedselbron schoon of verwijder het. Denk vooral niet dat je er nu vanaf bent. Houd het in de gaten want ze blijven zoeken. Als dat zo is, herhaal dan deze stappen.

Als ze blijven komen en het begint echt een plaag te worden, zijn er ook nog andere, niet-giftige manieren om mieren te bestrijden.

2. Het kaneel bombardement

De geur ontvangers van mieren zijn vijf keer krachtiger dan bij de meeste insecten. Als je dit in jouw voordeel wilt gebruiken, is het handig om te weten aan welke geur de mier een hekel heeft. En dat is de geur die wij veel gebruiken in de herfst en de winter; de geur van kaneel.

Wij vinden het dus heerlijk, knus en gezellig, maar een mier vind het echt helemaal niks. Dus kun je op een natuurlijke manier, mieren de weg versperren door geur. Doe dit op de plek waar ze je huis binnenkomen.

Hoe werkt het

 1. Voeg een theelepel etherische olie met kaneelgeur toe aan een kopje water.
 2. Dompel hier een dot watten in.
 3. Leg ze neer waar de mieren hun nest hebben, maar ook waar ze je huis binnenkomen.
 4. Herhaal dit totdat ze jouw terrein hebben verlaten.

OF

 1. Plaats kaneelstaafjes waar de mieren naar binnen komen, dat wil zeggen rond de deuren, op de vensterbanken en andere plekken waar ze binnenkomen.

OF

 1. Vul een spuitfles met water en etherische olie met kaneelgeur.
 2. Spuit de toegangswegen naar je huis in.
 3. Spuit de toegang tot het nest in als je weet waar deze zit.

3. Het hete peper bad

Dit lijkt een wrede actie, maar wees gerust, er zijn ongeveer 10,000,000,000,000,000 mieren op aarde. Het verwijderen van de mieren uit jouw tuin en huis zullen daarom geen bedreiging zijn voor het uitsterven van de mier. En bovendien werkt deze manier vrij goed.

Hoe werkt het

 1. Vul de waterkoker aan en kook ongeveer een liter water.
 2. Strooi wat rode peper (poeder) in een bak en voeg het water toe.
 3. Giet het dubbele hete water in de ingangen van het mierennest en daarbuiten.

4. Het zure uitzettingsbericht

Ook op de geur van azijn zijn mieren niet bijzonder gesteld. Dit kun je ook in je voordeel gebruiken.

Hoe werkt het

 1. Vul een spuitfles met gelijke delen water en azijn.
 2. Voor een beter effect kun je nog een paar druppels etherische olie met citroen toevoegen.
 3. Schud de fles (voor elk gebruik) en spuit het mengsel op de plekken waar de mieren naar binnen komen.
 4. Doe dit dagelijks totdat ze weg zijn.

5. Suikerballen met zuiveringszout

Borax is een zuiveringszout dat goed oplost in warm water en als ontsmettingsmiddel en desinfecteer wordt gebruikt in bijvoorbeeld badproducten en wasmiddel. Baking Soda bestaat ook uit zuiveringszout, maar Borax daarentegen is veel sterker omdat het zout van boorzuur afkomstig is. Borax is een hele goede vetoplosser, het bleekt en absorbeert geurtjes.

Een ander groot voordeel van Borax is dat mieren er absoluut niet van houden. In combinatie met suiker, waar ze dol op zijn, weten ze niet wat ze moeten kiezen. En daarom is deze combinatie een doeltreffend middel om mieren te bestrijden.

Hoe werkt het

 1. Voeg een halve kop suiker en ongeveer anderhalve theelepel Borax in een kom.
 2. Kook wat water.
 3. Voeg dan twee kopjes water toe en roer het mengsel door elkaar totdat suiker en Borax zijn opgelost.
 4. Gooi hier een dot watten in of ander zuigend materiaal, zoals wattenpads, en leg deze in het looppad van de mieren.

Er zijn veel natuurlijke manieren om van mieren te bestrijden, dus waarom zou je chemicaliën willen gebruiken. In de buurt van kinderen en huisdieren is dit écht niet aan te raden. Probeer één van bovenstaande methodes uit en kijk of het helpt. Je kunt altijd nog naar de meer agressieve methodes grijpen als het niet lukt.

Vind hier nog meer manieren om mieren te bestrijden.

Tips om andere vervelende beestjes te bestrijden, vind je hieronder:

TIP LEES
SLAKKEN, GROENTEVLIEGJES, BLADLUIZEN; ZO VERPESTEN ZE JE OOGST NIET

Heb jij ook last van mieren of heb je dat gehad? Waarmee heb je ze bestreden? Wat hielp en wat niet? Ik ben benieuwd.

5 manieren om mieren te bestrijden zonder chemicaliën