Een tijdje terug kwam het in de Facebookgroep voorbij; het schoonhouden van de vloeren. Bijna iedereen was het er over eens dat er binnen geen schoenen gedragen hoeven te worden. Voor mij is dit zo vanzelfsprekend dat ik het zelfs raar vind als het wel gedaan wordt. Nu moet ik erbij zeggen dat ik gasten niet verplicht de schoenen uit te doen, maar ik vind het niet vreemd of erg als ze het wel doen. Ik houd mijn vloeren schoon met DIY reinigers, om geld en milieu te besparen, maar ook omdat het zo simpel is om zelf te maken.

2 Makkelijke DIY reinigers voor harde vloeren - DIY reinigers
Wil je de recepten voor de vloerreinigers bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord op Pinterest.

Schone vloeren zijn de basis van een fris huis

Ik ben zuinig op mijn vloeren. Dat wil zeggen; ik houd ze graag schoon. Een huis met schone vloeren voelt gelijk fris en opgeruimd. Hoe vaak je ze moet schoonmaken om dit zo te houden is per huishouden verschillend uiteraard. Als je nog volop in de baby’s zit, vooral de kruipende, dan moet je veel vaker de vloeren doen dan wanneer je alleen woont. Heb je kinderen die graag en vaak buitenspelen en in en uit lopen dan zul je er ook regelmatig met de veger en dweil achteraan moeten. Er blijft natuurlijk van alles aan die schoenen en laarzen hangen dat ze mee naar binnen nemen.

Voordelen van schone vloeren

 • Behoud van je vloeren
  Als je harde vloeren regelmatig schoonmaakt slijt het minder snel. Alle vuil, en met name zand, schuren op je (vooral) houten vloeren waardoor krassen kunnen ontstaan. En als je dit regelmatig verwijderd voorkom je deze slijtage.
 • Behoud van je tapijt en vloerkleden
  Dit klinkt misschien raar, maar wanneer je harde vloeren vies zijn loop je dit in je tapijt en vloerkleden waardoor vlekken ontstaan. Om dit te voorkomen is het van belang dat je regelmatig je vloeren schoonmaakt.
 • Het is hygiënischer
  Vooral met (jonge) kinderen, maar ook voor jezelf. Vooral als je geen schoenen draagt in huis. Alles wat op je vloer ligt blijft hangen aan je sokken, sloffen of misschien blote voeten en loop je overal in huis naartoe. Zeker als je ook nog huisdieren in huis hebt. Ik haat de haren van mijn katten op mijn bovenverdieping!
TIP LEES
10 EISEN AAN EEN NIEUWE STOFZUIGER

Zo houd je de vloeren langer schoon

 • Plaats bij elke ingang vuilvangers
  Vuilvangers kunnen bijvoorbeeld matten en roosters zijn. Doe dit bij elke ingang vanaf buiten, maar ook die vanuit de garage of schuur naar binnen.
 • Leer je kinderen het belang
  Dat wil zeggen; leer je kinderen hun schoenen bij de deur uit te doen. Maar leer ze ook dat ze dan meteen hun huis-sokken of sloffen aan doen. Als ze buiten hebben gespeeld of misschien uit school komen waar ook geen schoenen worden gedragen, kan er van alles aan hun sokken hangen. Je kunt ze ook leren het zelf te controleren en bij vieze sokken deze te verschonen en de vieze gelijk in de was te doen.
 • Draag geen schoenen binnen
  Niet alleen de kinderen, maar alle huisgenoten zouden binnen geen schoenen moeten dragen. Het heeft alleen maar voordelen.
 • Kom meteen in actie
  Wanneer er is gemorst of een vlek op de vloer ziet, maak het meteen schoon. Veeg meteen (met stoffer en blik) rommel weg als je het ziet. Veeg of zuig dagelijks de drukst bezochte plekken zoals bij de deur, de keuken, het looppad in de woonkamer en onder de eettafel.
 • Maak ze regelmatig schoon
  Vooral de plaatsen waar dagelijks veel ‘verkeer’ komt; keuken, voor- en achterdeur, onder de eettafel, e.d.

Maak je eigen vloer reiniger

Overschakelen van dure kant-en-klaar producten naar zelfgemaakte schoonmaakproducten, lijkt misschien niet handig of niets voor jou, maar ik laat je zien, dat het heel eenvoudig is. Je zult zien dat je euro’s bespaart en onnodige chemische middelen niet meer nodig hebt.

Recepten voor DIY reinigers

Voordat je nu dingen door elkaar gaat mengen is het verstandig om de richtlijnen van de fabrikant aan te houden. Er zijn soorten vloeren die niet bestand zijn te gen azijn, citroensap, alcohol of te veel water.

Test altijd eerst vloerreinigers, kant-en-klare commerciële middelen, maar ook DIY vloerreinigers. Doe dit in een onzichtbaar hoekje.

HOMEMADE DIY: Vloerreiniger zonder azijn

Geschikt voor: laminaat, hardhout, bamboe, beton en linoleumvloeren. Veel hardhouten vloeren zijn gepolijst en behandeld om ze te beschermen tegen vlekken en waterschade. Het gebruik van azijn op deze soorten vloeren, zal na verloop van tijd vlekken achterlaten in die beschermlaag.

Vul een emmer voor de helft met warm water. Voeg een kwart kopje milde afwasmiddel toe en roer voorzichtig. Het moet geen schuimbad worden. That’s all.

Gebruik op laminaat

Dompel de dweil in wring hem uit zo goed je kunt, omdat laminaat vloeren niet te nat mogen worden. Het water kan onder je planken terechtkomen, waardoor ze het vocht opnemen met alle gevolgen van dien.

HOMEMADE DIY: Vloerreiniger met azijn

Geschikt voor: tegels, kurk en vinyl vloeren.

Vul een emmer voor de helft met warm water. Voeg hier ongeveer een eetlepel afwasmiddel aan toe en een half kopje witte azijn (natuurazijn) en roer voorzichtig.

Je kunt deze oplossing ook in een spuitfles doen om ‘ongelukjes’ mee schoon te maken.

TIP SHOP
HOMEMADE KEUKENREINIGERS
HOMEMADE HUISREINIGERS

Hoe vaak ik de vloeren veeg, zuig en dweil kun je terugvinden in mijn huishoudschema.

Hoe vaak doe jij de vloeren?banner-win-enquete