Er komen nog een paar late zomerdagen aan. Perfect om van de laatste barbecue van dit jaar te genieten. Op Facebook kom ik heel vaak de vraag tegen hoe je nu toch die roosters na het barbecueën schoonmaakt. Ik vertel je aan het eind van deze zomer de simpele kneepjes van het barbecuerooster schoonmaken, en met middelen die iedereen thuis heeft.

Zorg dat het niet zo vuil wordt

Het rooster van de BBQ zal veel minder vuil worden wanneer je het in wrijft met olie voordat je gaat grillen. Dit kan met olijfolie, zonnebloemolie, zolang het maar vet is en de smaak ervan bij je gerechten past.
Doe dit door wat olie op een stuk keukenpapier te doen en hiermee het BBQ rooster in te wrijven. Zorg wel dat het niet té vet wordt waardoor het vet in je kolen begint te druppelen.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je BBQ rooster niet vuil wordt, is om een grill mat te gebruiken.

Gebruik een papje

Meng zuiveringszout (baking soda) in gelijke delen met water voor een reinigingspasta. Smeer het rooster van de barbecue in en wacht tot de pasta droog is. Het barbecuerooster schoonmaken doe je vervolgens met een borstel en je zult zien dat hij er schoon onder vandaan komt.
Wanneer je het BBQ rooster de volgende keer gebruikt spoel het dan van te voren even af om de laatste, opgedroogde resten van de reinigingspasta te verwijderen. Doe dit minimaal een kwartier van te voren zodat het rooster voldoende kan drogen, voordat je begint.

Gebruik de krant

Krantenpapier kan het barbecuerooster ook weer tot glans brengen. Wacht gewoon totdat de barbecue is afgekoeld en wikkel hem dan in enkele kranten. Giet er water over zodat de kranten goed doorweekt zijn en laat het een nacht werken. Als je het papier de volgende dag verwijdert, blijft het meeste vuil eraan plakken. Veeg de rest af met een vochtige doek.

Gebruik je gazon

Waarschijnlijk de meest gemakkelijke manier om je barbecue rooster schoon te maken: leg hem gewoon een nacht in het gazon. De ochtenddauw verzacht het vuil, dat vervolgens de volgende ochtend met een doek kan worden afgeveegd.
Als je geen tuin hebt, kun je het barbecuerooster schoonmaken door het een tijdje in een badkuip met wat water weken.

Leestip: Met deze 'spicy' tips maak je BBQ gerechten minder standaard

Barbecuerooster schoonmaken met een handig hulpmiddel

Wanneer hardnekkig vuil niet (helemaal) is verdwenen na bovenstaande manieren te hebben geprobeerd, kun je een reinigingsborstel gebruiken voor het barbecuerooster schoonmaken.

Een heel andere tip, maar minstens zo handig

Wanneer je vlees op een BBQ gaart is het niet altijd duidelijk, bij vooral dikkere stukken vlees, of het van binnen ook gaar is. De enige juiste manier om te weten wanneer je vlees of vis gaar is, is door de kerntemperatuur te meten. In plaats van te raden of voelen steek je een vleesthermometer in het vlees om zeker van de gaarheid te zijn.

En om niet voor vervelende en onaangename verrassingen komen te staan. De juiste kerntemperatuur garandeert je namelijk ook dat alle aanwezige bacteriën onschadelijk zijn gemaakt. Denk aan salmonella bijvoorbeeld, zodat ook de kans op een voedselinfectie beperkt wordt.

Leestip: 10 Ultieme BBQ tips en het geheim van de deksel

Gratis lijst met kerntemperaturen voor BBQ vlees

BBQ kerntemperaturen lijst - Barbecuerooster schoonmaken

Al die temperaturen weet natuurlijk niemand uit het hoofd, ook ik niet.

Om de temperaturen bij de verschillende vleessoorten te onthouden hoef je ze niet uit je hoofd te leren. De BBQ-helden hebben hiervoor een mooi overzicht gemaakt, welke ik in een praktische pdf-je heb gegoten, dat je kunt downloaden en printen. Altijd handig!

Barbecuerooster schoonmaken
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.