Het zal je maar gebeuren; je kind is net iets eerder wakker dan jij en gaat stiekem naar beneden. Als jij na een halfuurtje ook beneden komt is je muur versiert met een prachtige tekeningen van kindlief…
Het reinigen van muren die deze ‘ramp’ hebben ondergaan hoeft geen paniekaanval te veroorzaken. Ik heb maar liefst 17 tips voor je.

Lees hier hoe je dit probleem kunt oplossen en nog meer tips hoe je muren en plafonds reinigt.

17 tips voor het reinigen van muren en plafonds

Geschilderd oppervlak

Voordat je een geschilderd oppervlak gaat reinigen, kun je het eerst beter afstoffen met een ragebol of een veger met daaromheen een flanellen doek gewikkeld. Als de doek vuil is moet je deze vervangen.

Moeilijk te bereiken hoeken

Moeilijk te bereiken hoeken kun je stofvrij maken met een stok waarover een oude sok is geschoven die je vastmaakt met een elastiekje.

Kleverige spinnenwebben

Kleverige spinnenwebben moet je van de muur wegtrekken in plaats van ze te pletten door te vegen. Hiervoor kun je het beste de stofzuiger gebruiken.

Leestip: 9 Schoonmaaktips voor lampen in alles soorten en maten

Voorkom krassen

Als je hout of pleisterwerk stofzuigt bescherm dan het oppervlak dan tegen krassen door een stukje schuimplastic te bevestigen over het mondstuk van de stofzuiger. Zet het met een elastiekje vast.

Geschilderde muren

Geschilderde muren schoonmaken gaat sneller en is goedkoper dan ze opnieuw schilderen. Als je de muren door een vakman laat reinigen ben je waarschijnlijk een derde kwijt van de kosten voor het opnieuw laten schilderen. Als je het allemaal zelf doet ben je natuurlijk nog veel goedkoper uit.

Natte klusjes

Bind bij natte klusjes een washandje om je pols zodat het water niet langs je arm de mouwen inloopt.

Gebruik twee emmers

Gebruik twee emmers zodat het schoonmaakmiddel langer meegaat. Spoel en wring het vuil uit de spons in een emmer water voordat je het in de emmer met schoonmaakmiddel doopt. Met twee emmers werken is vooral praktisch bij het reinigen van vloeren.

Begin altijd bovenaan

Als je onderaan begint druipt het water met het schoonmaakmiddel op het gedeelte dat je net schoongemaakt hebt. Begin daarom altijd bovenaan.

Sneller werken

Je werkt het snelst en het best wanneer je kleine stukjes schoonmaakt met een goed uitgewrongen doek of spons van boven naar beneden.

Gebruik de juiste doeken

Gebruik alleen maar witte of bijna witte kleurechte doeken of sponzen om muren en plafonds schoon te maken. Verfstoffen in gekleurde doeken of sponzen kunnen afgeven en vlekken maken.

Muren drogen

Maak de muren droog om strepen te voorkomen. Gebruik daarvoor (oude) handdoeken, het liefst helemaal van katoen. Belangrijk is dat de doeken droog en schoon zijn.

Vieze plinten

Plinten zijn ware verzamelplaatsen voor stof, haren van huisdieren en ander vuil. Doe de plinten daarom als laatste en gebruik hiervoor de inmiddels vochtige doeken waarmee je de muren eerder deed. Neem ze daarna af met een spons en een schone doek.

Vlekken op behang

Is je niet wasbare behang vies? Verwijder vlekken dan met een stukje gum of een sneetje vers brood zonder korst en die tot een rolletje te kneden.

Lees tip: Behang of verf, de voor- en nadelen

Afwasbaar behang

Afwasbaar behang kun je reinigen met droog schuim van een schoonmaakmiddel. Meng een kwart kopje vloeibaar afwasmiddel met een kopje warm water. Roer dit met een mixer of garde tot een stevig schuim. Schep het droge schuim op en gebruik dit met een doek of spons op de vlekken.

Vetvlekken

Verwijder pas ontstane vlekken op het behang zo snel mogelijk. Dep een vetvlek eerst met een papieren zakdoekje of een stuk keukenpapier. Houd er daarna een stuk absorberend papier tegen en ga er met een warm strijkijzer overheen. Neem nieuw papier als het eerste vettig wordt.

Kleurkrijt vlekken

Vlekken van kleurkrijt kun je van behang verwijderen door verdunde chloor te gebruiken. Test dit eerst wel uit op een onopvallend stukje. Je kunt het ook proberen met zilverpoets en een schone doek. En geconcentreerd afwasmiddel zou ook kunnen helpen.

Inktvlekken

Verdunde chloor kun je ook gebruiken bij inktvlekken op afwasbaar behang. Dep de vlek met een katoenen (thee)doek, bevochtigd met wat bleekmiddel. Spoel na met een spons en schoon water. Probeer dit ook eerst uit op een onzichtbare plek.

Stond er jou wel eens zo’n verrassing te wachten?