BBQ tips
Het seizoen is weer begonnen, voor ons althans, want de barbecue heeft dit jaar zijn eerste dienst alweer bewezen. Zodra het weer een beetje meezit steken wij hem aan. Ik probeer altijd een maaltijd te bereiden waarbij de populaire braadworsten en flinterdunne lapjes in de winkel kunnen blijven. En met onze Weber van bijna tien jaar oud lukt dat meestal wel. Ik zeg met nadruk ‘meestal’ want ik ken nog niet alle foefjes. Daarom was ik heel erg blij toen ik een Weber barbecue workshop kreeg aangeboden om de fijne kneepjes te leren. De tips die ik daar leerde, maar ook een aantal die ik mezelf al meester had gemaakt, wil ik met jullie delen.
10 Ultieme BBQ tips
1. Wees geduldig in het begin
Zorg er altijd voor dat het apparaat heet genoeg is voordat je begint te grillen. Bij een houtskool BBQ geeft een fijne, grijze as aan dat de juiste hitte is bereikt. Dat is meestal pas zo’n half uur na het aansteken. We willen vaak veel te snel en zodra we dan ook een vuurtje gestookt hebben, moet meteen dat vlees er op. Dit zorgt ervoor dat het verbrandt en zwart wordt. Wacht dus een halfuurtje totdat de vlammen zijn gedoofd en het alleen nog maar gloeit.
Bij een gas BBQ open je eerst de deksel, sluit de gasfles aan, zet deze open, stelt alle knoppen in op ‘high’ en steekt de branders aan. Vervolgens sluit je het deksel en na ongeveer 10 minuten voorverwarmen is de gas BBQ ook klaar voor gebruik.
2. Doe het deksel omlaag
Gebruik altijd een barbecue met een gesloten deksel. Dit vermindert het risico van uitslaande vlammen en gaart het voedsel sneller en gelijkmatiger. Weersta de verleiding om voortdurend te controleren, want dit verlengt alleen maar de tijd van bereiding.
Het geheim van het BBQ’en zit ‘em in de deksel!
3. Hoe je het wendt of keert …
… draaien hoeft maar één keer bij een BBQ met een gesloten deksel, tenzij anders vermeld in het recept.
4. Met druk werkt het niet
Ga niet met je spatel of vork op het vlees drukken! Hiermee druk je alleen het sap eruit, wat resulteert in smaakverlies. Het vlees word er alleen maar droog door en is beslist niet eerder klaar.
5. Met olie gaat het beter
Vlees bruint beter en kleeft niet aan de grill wanneer je het bestrijkt met olie. Smeer je vlees in met olie, nooit het rooster!
6. Prikken is uitgesloten
Prik ook nooit met een vork in vleesproducten die nog geroosterd moeten worden. Het sap lekt eruit, het vlees droogt uit en de smaak wordt aangetast. De vork gebruik je alleen om het vlees van de BBQ te halen en om het vlees op te eten.
7. Verwijder vet
Snijdt overtollig vet van steaks, karbonades en ander vlees weg tot een dikte van ongeveer 5 mm.
8. Gebruik het zoete als laatste
Marinades die veel suiker bevatten verbranden gemakkelijk. Strijk daarom pas het vlees met een marinade, of andere ingrediënten die gemakkelijk verbranden, in tijdens de laatste 10 tot 15 minuten voordat het vlees gaar is.
Tijdens de Weber barbecue workshop kregen we een zeer duidelijke en uitgebreide uitleg van de Masters of Fire.
Veilige BBQ tips
- Zet de barbecue nooit dichter dan 3 meter bij brandbare materialen, zoals het huis, de garage of een houten hek
- Barbecue nooit binnen, onder een overdekt terras of onder de carport
- Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren uit de buurt van de hete BBQ blijven
- Giet nooit brandbare stoffen op een BBQ
- Zorg ervoor dat de BBQ altijd stabiel staat
- Gebruik altijd een tang om het vlees te draaien
- Smeer nooit het rooster in met olie, alleen het vlees
- Gebruik geen aluminiumfolie op het rooster, dit onderbreekt de luchtcirculatie in de BBQ en zorgt tevens voor vet dat weer leidt tot vlammen
- Sluit alles af na het BBQ’en; het deksel, de ventilatie openingen, de branders en de gasfles
- Blijf bij de BBQ totdat het vuur volledig gedoofd is
We grilden peer op een houtskool barbecue, voor op de biefstuk. En smolten een kaasje met verse kruiden, als tussengerecht.
Soorten BBQ’s
Houtskool BBQ
Gas BBQ
Elektrische BBQ
Mijn BBQ
Thuis hebben we een Weber zoals ik al eerder vermeldde. Deze levert al meer dan 10 jaar trouwe dienst aan de heerlijkste gerechten. Bij ons gaat geen mogelijkheid voorbij om de barbecue ‘aan te steken’ (lees: knop omdraaien, want hij werkt op gas).
Het hoofdgerecht was een heerlijke, malse biefstuk met een plakje gegrilde peer en gesmolten blauwe kaas.
Tot slot het nagerecht: een zoete pizza met mascarpone, blauwe bessen, gekarameliseerde witte chocola, marshmallows en verse munt. Heerlijk! Ik kende nog geen ‘zoete’ pizza en had er van te voren mijn bedenkingen bij. Maar deze is zeker voor herhaling vatbaar.
Extra BBQ tips
- Ontdooi vlees en vis altijd in de koelkast, nooit bij kamertemperatuur
- Laat vlees voordat je het gaat grillen eerst kamertemperatuur aannemen, maar nooit warmer dan 21 graden
- Stel rauw vlees nooit rechtstreeks bloot aan de zon of een andere warmtebron
- Leg gaar voedsel niet op hetzelfde bord, waarop het voorheen rauw heeft gelegen
- Maak borden, bestek en het aanrecht, dat in aanraking is geweest met rauw vlees of rauwe vis, schoon met warm water en afwasmiddel
- Was je handen met water en zeep nadat je rauw vlees of rauwe vis hebt voorbereid
- Restjes van de barbecue horen thuis in de koelkast nadat ze zijn afgekoeld
- Gehakt moet altijd worden verwarmd tot ten minste 71 graden (77 graden bij kippen)
Eigen recepten
Op de foto’s van de workshop kun je zien dat we heerlijke gerechten hebben gemaakt, die redelijk snel te bereiden zijn. Met alle kennis die ik tijdens deze Weber barbecue workshop heb opgedaan, kan ik niet wachten om zelf aan de slag te gaan. Hier kun je lezen hoe ik mijn BBQ-gerechten minder ‘standaard’ maak.
Wat is bij jou een favoriet gerecht voor op de barbecue? Heb je zelf nog meer BBQ tips?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Weber en Coolblue.
Helga Post®
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
[…] de Weber workshop experimenteer ik steeds vaker om zelf lekkere recepten uit te vogelen. Nu ik weet hoe de barbecue […]