Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 vrouwen niet meer zonder een duurzaam horloge kan. Ze dragen en gebruiken dagelijks hun smartwatch of sporthorloge, en als ‘ie stuk is kopen ze gewoon een nieuwe.

Met een toenemende zoekvraag naar smartwatches neemt ook de afhankelijkheid hiervan toe. Uit het onderzoek van Otto naar smartwatches en trends komt naar voren dat 48% van onze vrouwen niet of absoluut niet meer zonder hun smartwatch kunnen. Mannen daarentegen kunnen beter zonder hun smartwatch, slechts 31,5% kan haast niet meer zonder hun smartwatch.

Moeten we de klok op ons horloge dit weekend handmatig verzetten, of gaat dit inmiddels automatisch op onze smartwatch?

Het komende weekend gaat de wintertijd in en dat betekent dat de klok weer een uur terug gaat. Bij de meeste jongeren (18-24 jaar) zal dit moment ongezien voorbij gaan, want uit dit onderzoek blijkt dat 39,5% van de jongeren een smartwatch heeft en nog eens 14,0% een digitaal horloge waarop de klok automatisch verzet wordt.

Bij de oudste groep (65-74 jaar) ondervraagden zal de tijd het meest handmatig moeten worden aangepast, 39,1% heeft namelijk een analoog horloge.

Deze data weerspiegelt de eerste gedachte dat jongeren tegenwoordig voor smartwatches kiezen en ouderen veelal nog bij een analoog horloge blijven. Onder de groep jong volwassenen (25-34 jaar) zal de tijd het minst verzet hoeven worden, want 40,2% van de respondenten geeft aan helemaal geen horloge te hebben.

Een duurzaam horloge is belangrijk

Maar liefst 60,0% van de ondervraagden geeft aan duurzaamheid* belangrijk, tot zelfs ‘heel belangrijk’ te vinden, bij het aanschaffen van een smartwatch. Er is een toenemende zoekvraag naar smartwatches. Uit het onderzoek van Otto naar smartwatches en trends, is te zien dat duurzaamheid hierbij een belangrijke rol speelt.

Duurzaam horloge onderzoek

*Toelichting onder duurzaamheid wordt verstaan: Geproduceerd met oog voor het welzijn van natuur en mens.

In welke provincies wordt de duurzaamheid van smartwatches belangrijk gevonden?

Er zijn significante verschillen voor het belang voor een duurzame smartwatch of sporthorloge. In Limburg en Gelderland vindt men duurzaamheid relatief het belangrijkst, zoals te zien is in onderstaande grafiek. In Friesland en Drenthe vindt men een duurzame smartwatch of sporthorloge het minst belangrijk in vergelijking met de andere provincies.

Duurzaam horloge onderzoek

In Drenthe draagt men relatief het vaakst hun smartwatch

In mijn provincie, Drenthe, dragen mensen met een smartwatch deze het vaakst, namelijk 93,3% draagt hun slimme horloge elke dag. Bij gemiddeld alle provincies is te zien dat rond de 75% van de ondervraagden elke dag een smartwatch draagt.

Dagelijks gebruik van smartwatches

Onderstaande grafiek laat zien dat 80,8% van de vrouwen die een smartwatch hebben, aangeven elke dag hun smartwatch te dragen. Dit aantal ligt lager bij de onderzochte mannen. Uit deze data blijkt dat gemiddeld 70,5% van de mannen elke dag hun smartwatch draagt.

Smartwatch of sporthorloge kapot?

“Dan kopen we gewoon een nieuwe”

Op de vraag wat men doet zodra de smartwatch of het sporthorloge kapot is, koopt een meerderheid van 64,9% een nieuwe smartwatch of sporthorloge. Dit is controversieel met de relatief grote groep die voor duurzaamheid is bij de productie van de horloges. In totaal laat 27,1% het horloge repareren. De overige 5,0% van de respondenten geeft aan geen actie te ondernemen, bij een kapotte smartwatch.

Duurzaam horloge onderzoek

De 65+’ers geven minder uit aan een smartwatch of sporthorloge

Op het gebied van leeftijd en prijs wilt verreweg de grootste groep €100 tot €200 of €200 tot €400 uitgeven aan een smartwatch. In dezelfde data is duidelijk zichtbaar dat bij de groep 65+ in totaal 73,2% niet meer dan €200 aan een smartwatch wilt uitgeven.

Onderzoeksmethode

Om een beeld te krijgen over het gedrag omtrent Smartwatches in Nederland, heeft otto.nl een onderzoek gehouden onder 1390 klanten van OTTO over de periode van 3-9-2021 t/m 20-9-2021. Lees hier het complete onderzoek.

De smartwatch is niet meer weg te denken uit het hedendaagse leven. In totaal raadt 87,9% van de respondenten een vriend aan om een smartwatch te kopen. Eén van de redenen hiervoor is een reactie als:

“Vooral het gezonder leven en het checken van appjes voordat ik m’n mobiel erbij pak”

Raad jij je vrienden een smartwatch aan?

Duurzaam horloge pin
Pin dit onderzoek op je eigen borden!