Toen wij dit huis kochten wisten we dat er eerst een nieuwe badkamer moest komen, voordat we er in konden wonen. De badkamer is het eerste vertrek s’ochtends, dat je na het opstaan betreedt, en het laatste dat je ’s avonds verlaat. Het moet je daarom een gevoel van behagen geven, een plek waar je rustig de dag kunt beginnen en eindigen.
Doordat ik wist dat het een geheel nieuwe badkamer zou worden, had ik van te voren op een rij gezet wat mijn wensen waren. En ik had zeker een aantal eisen aan mijn nieuwe badkamer.

10 Eisen aan mijn nieuwe badkamer
Oude badkamer, jaren 70 interieur
Zo troffen wij de badkamer aan toen we ons nieuwe huis voor de eerste keer bezichtigden.

De eisen aan mijn nieuwe badkamer

1 – Warmte

Vooral aan mijn voeten wil ik warmte. Als ik ’s ochtends wakker wordt wil ik niet meteen wakker schrikken van de koude badkamervloer, maar langzaamaan ontwaken op een ‘warme deken’. Ook haat ik het wanneer ik sta te rillen van de kou wanneer ik onder de douche vandaan kom.

2 – Ruimte

Het moet ruim genoeg zijn om je vrij te kunnen bewegen. Vooral als je nog niet helemaal wakker bent wil je niet het risico lopen overal tegenaan te botsen. Plus wanneer je je in een hele kleine ruimte moet aankleden (denk aan een pashokje of het kleedhokje van het zwembad), ben je al snel je ontspannen gevoel weer kwijt.

3 – Opbergruimte

Alles moet er in staan. Ik wil alles wat ik s’ochtends, maar ook s’avonds gebruik, bij de hand hebben. Ik wil niet naar een ander vertrek moeten om mijn handdoeken te pakken, met als gevolg dat je alles nat hebt als je ze vergeet.

Badkamermeubelen in grijs en crème, met mozaïek wandtegels
Achter het badkamermeubel hebben we mozaïek wandtegels geplaatst in grijs en crème tinten. Een combi die een wat vriendelijkere touch aan de betonlook geeft.

In de diepe ladekast onder de wastafel past alles wat we dagelijks nodig hebben; föhn, parfum, scheerapparaat, make-up, etc.

4 – Onderhoudsvrij

Ik wilde de hele badkamer betegeld hebben, maar wel met onderhoudsvrije tegels. We hebben daarom gekozen voor een robuuste tegel in betonlook. Natuurlijk moeten ook deze regelmatig worden schoongemaakt, maar doordat de tegels niet glimmen, zie je geen doffe strepen en door de kleur zie je ook geen kalkvlekken. Ideaal!

TIP LEES
SCHOONMAKEN BADKAMERMEUBELEN VAN VERSCHILLENDE MATERIALEN

5 – Geen glas

Dus geen douchecabine en geen glazen wanden, die je wekelijks kalkvrij moet houden. Wij hebben gekozen voor een inloopdouche, zonder douchegordijn en zonder deur, én zonder opstaand randje!
Een barrièrevrije douche waardoor je ook direct een veiligere badkamer krijgt zonder die hoogteverschillen. Bovendien maakt het je badkamer ook veel ruimtelijker.

6 – Geen gevecht

“Wie mag het eerst onder de douche?” Vooral ’s ochtends wil je niet vechten om als eerste bij de badkamer komen. Eén van mijn eisen was daarom ook dat er zowel een dubbele wastafel in kwam, als een dubbele douche.

7 – Geen doucheputje

Badkamer met een wand, aan de ene kant een dubbele douche, aan de andere kant badkamermeubelen
Door een wand in het midden van de badkamer te plaatsen, hebben we meer ruimte gecreeerd. Geen douchecabine en geen douchegordijn meer, alleen een douchedrain in het midden. Achter de wand hebben we nu een dubbele douche en voor de wand het badkamermeubel met dubbele wasbak.

Doordat we geen deur, gordijn of randje hebben om het water vanuit de douche tegen te houden, moet er natuurlijk een goede afwatering zijn, zodat niet je hele badkamer volloopt met water.

In het vorige huis hadden we in de douchecabine met een doucheputje die je nauwelijks kon schoonmaken, omdat je er niet bij kon. Mijn dochter en ik hebben beiden lange haren, en je kunt waarschijnlijk wel raden wat het gevolg hiervan is. Vele haren verdwijnen tijdens het douchen door het doucheputje. Doordat het voor mij onmogelijk was om het schoon te houden, moest er regelmatig worden gesloopt om geen verstoppingen te krijgen. Dit wilde ik dus NIET meer!

Een traditioneel doucheputje wordt meestal in het midden van de douche geplaatst, waardoor het noodzakelijk is dat de douchevloer vanaf vier kanten richting de afvoer loopt. Het maken van zo’n afloop neemt veel tijd in beslag en is ook nog eens alleen mogelijk met kleine vloertegels. En dat wilde ik immers niet.

Een douchedrain kopen was het beste besluit dat we hebben genomen voor onze nieuwe badkamer. Ik ben er zó blij mee!

Doordat wij de douchedrain in het midden van de beide douches hebben geplaatst, hoeft de afloop slechts in twee richtingen worden gemaakt. Dit maakte de installatie een stuk eenvoudiger en konden we kiezen voor grote vloertegels. Ook hiermee creëer je een ruimtelijker gevoel.

In tegenstelling tot een doucheputje is een douchedrain ook een stuk praktischer, omdat het in korte tijd veel water kan verwerken. Een putje kan maar een beperkte hoeveelheid water aan. Het was dus ook een deel noodzaak, omdat we hebben gekozen voor een dubbele douche. Als je tegelijk staat te douchen moet alle water ook weg kunnen natuurlijk.

Bovendien is het een stuk hygiënischer, wat mijn hoofddoel was, want het voorkomt dat zeepresten op de douchevloer blijven plakken én het is zeer eenvoudig te reinigen.

Conclusie: Een douchedrain is goedkoper, praktischer en hygiënischer

8 – Voldoende licht

De grootste irritatie van mijn man in de vorige badkamer was, dat hij niet voldoende licht had bij het scheren. En ik moet toegeven dat het ook mijn ervaring was, vooral tijdens het make-up aanbrengen. Wij hadden alleen een lichtbron in het midden van de badkamer, die daarom achter je scheen als je voor de spiegel stond. Er moest dus voldoende licht rondom de spiegel zijn.

We hebben daarom gekozen voor een spiegel met licht erachter en helemaal rondom.

Schuifdeur met barndoor ophanging, zicht vanaf slaapkamer naar badkamer
Hoewel de badkamer aan de slaapkamer beneden grenst, moest je omlopen om van het ene vertrek in het andere te komen. Wij hebben er een ‘en suite’ badkamer van gemaakt door middel van een ‘barn’ schuifdeur.

9 – Ensuite

Voor velen is dit een fantasie, en voor mij ook vele jaren, dat comfort van een hotel en die badkamer naast je slaapkamer. Het zorgt voor een vakantiegevoel, van luxe en comfort. Zo met je half slaperige hoofd de douche instappen. Heerlijk!

Wij hadden de mogelijkheid en hebben geen moment getwijfeld om een opening vanaf de slaapkamer naar de badkamer te realiseren.

10 – Geen bad

Na een lange werkdag is een warm bad heerlijk ontspannend, of als je niet fit bent doordat je een griepje onder de leden hebt bijvoorbeeld. Toch wilde ik geen bad.

Uit ervaring weet ik dat we het niet gaan gebruiken. We hebben 15 jaar een bad gehad en die is in totaal nog geen 15 keer door ons gebruikt. Hoe zonde is dan de ruimte die het in beslag neemt in je badkamer? Dus; géén bad!

TIP
ORDE IN DE CHAOS CHALLENGE | WEEK 1 – BADKAMER