Als het voorjaar eenmaal is begonnen en de was naar buiten kan, wil ik de wasdroger principieel niet meer gebruiken. Er gaat niets boven een schone was die aan de frisse buitenlucht is gedroogd.

Maar wat nu als het regent? Of hoe gaat het drogen van wasgoed in de winter sneller?

Wie kent het niet: je hangt ’s ochtends snel de was op, komt thuis na een lange dag, wil het afhalen en komt er gefrustreerd achter: Het is nog klam! Vooral in de winter droogt de was niet zo snel. Dus wat kan je doen?

Met deze tips droogt het wasgoed in de winter het snelst

Droogrek

De eerste, en heel belangrijke, tip die ik je hierbij meteen geef is: Veel ventileren!

De frisse lucht, die door het ventileren naar binnenstroomt, droogt niet alleen het wasgoed sneller, maar beschermt je huis en daarmee je kleding ook tegen schimmel, die zich anders snel vormt door vocht. Let dus goed op!

Voorbeelden van droogrekken

Ruimte laten

In de winter is minder meer. Dat betekent dat de afzonderlijke delen altijd voldoende ruimte moeten hebben, omdat de lucht dan beter circuleert en het wasgoed sneller droogt.

LEESTIP: 6 Ultieme tips voor het wassen en drogen

Wasgoed op het balkon

Als het niet regent, loont het toch altijd de moeite om het wasgoed in de frisse lucht te hangen. Zelfs als het vocht in de kou bevriest, droogt het wasgoed sneller en is het knuffelzacht.

Op de radiator?

Absoluut niet! Door je natte wasgoed op een radiator of andere kachel te leggen of hangen, creëer je de hoogste luchtvochtigheid. Dat is echt een gevaar voor schimmelvorming! Dus niet doen. Bij hoge uitzondering misschien, maar dan heel goed ventileren.

In de droger

Natuurlijk is er altijd nog de wasdroger. Buiten dat dit de meest dure manier is om je wasgoed te drogen, is het wel de snelste manier. Hier helpt het om een ​​droge badstofhanddoek mee te laten draaien. Deze neemt het vocht uit het natte wasgoed op en verkort zo het droogproces.

Binnen drogen is milieubewust, maar …

Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht het op kan slaan. Als het buiten koud is, zijn de ruiten ook koud. Op deze plaatsen condenseert het water, waardoor de ramen beslaan.

Huismiddelen tegen beslagen ramen

Om dezelfde reden beslaan spiegels en ramen als we baden, koken, strijken, wassen of spoelen met warm water. De lucht slaat meer vocht op en zet dit als condens (ook wel zweet- of dooiwater genoemd) af op koelere oppervlakken.

Volgens de aanbevelingen moet de luchtvochtigheid binnenshuis tussen de 50 en 60 procent liggen. Wil je weten hoe vochtig het bij jou thuis is, dan kun je een hygrometer opzetten.

Dit is dus wat er gebeurt als je je wasgoed binnenshuis droogt. Het is duurzaam, groen en milieubewust, maar je moet wel blijven ventileren en opletten.

Wat kan ik doen aan beslagen ruiten?

Er zijn verschillende huismiddeltjes die beslagen ruiten kunnen helpen voorkomen.
We geven je vijf tips!

Kattenbakvulling

Gewoon een sok vullen, dichtknopen en voor het raam plaatsen. De kattenbakvulling neemt het overtollige vocht op zodat het vocht niet condenseert op de ramen.

Scheerschuim

Ramen van binnen inwrijven met scheerschuim, even laten inwerken en afnemen met een droge doek. Geen beslagen ramen meer.

Waxinelichtjes

Deze tip is vooral de moeite waard in de badkamer (tijdens het douchen of baden): plaats een paar kaarsen of theelichtjes voor de spiegel of het raam. Zo blijven ze ondanks de opstijgende stoom helder en mistig.

Kom met zout

Een schaaltje zout op de vensterbank (bijvoorbeeld in het keukenraam) voorkomt dat de ruiten beslaan tijdens het koken.

Ventilatie

Ruimtes die veel risico op condensatie lopen, zoals badkamers, keukens en slaapkamers, moeten meerdere keren per dag goed worden geventileerd. De lucht die op deze manier circuleert, regelt de luchtvochtigheid. Als je het niet doet en het blijft er constant vochtig, kan er schadelijke schimmel ontstaan.

NOG MEER WASTIPS!

Hoe kan ik dat linnen overhemd het beste wassen? Hoe krijg ik die koffievlek helemaal uit mijn broek? Hoe houd ik mijn leren schoenen mooi?

Het aanbod van wasmiddelen in de supermarkt is nog nooit zo groot geweest. Toch heb je ongetwijfeld al eens ondervonden dat dit op zich geen garantie is voor een ‘vlekkeloze’ wasbeurt en brandschone kleren: Je trui is opeens een maatje kleiner, je favoriete spijkerbroek vertoont witte strepen, en ga zo maar door.

Handige mailserie WASTIPS

Deze onmisbare en handige mailserie geeft een duidelijk antwoord op al je wasvragen en je vindt er alles in wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je was perfect schoon wordt. Van het op de juiste manier sorteren van wasgoed en de specifieke behandeling van de verschillende soorten textiel tot een aantal gouden droog- en strijktips.

Eerste hulp bij ongelukjes

Verder biedt deze mailserie je de eerste hulp bij wasongelukjes evenals de juiste behandeling van de meest voorkomende vlekken. Hoe je leer moet onderhouden is een compleet onderdeel van deze mailserie en ook vind je veel nuttige schoonmaaktips voor het hele huis.

Zo gaat het drogen van wasgoed in de winter het snelst - drogen van wasgoed
Deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Zo gaat het drogen van wasgoed in de winter het snelst - drogen van wasgoed
beslagen ramen