Back to school is back to lice (terug naar de luizen). Iedere ouder weet dat na elke schoolvakantie de luizenmoeders op school komen om het hoofd van je kind te inspecteren. Maar wat nu als die luizenmoeder haar werk niet kan doen in onze huidige, anderhalve meter samenleving? Dan moet jij het doen! Weet jij hoe een luis eruit ziet? Weet je hoe erg de plaag op het hoofd van je kind is? En wat moet je doen om er af te komen? Raak niet in paniek, vandaag hebben we het over: Hoofdluis hoe en wat.

Hoofdluis hoe en wat

Alleen arme mensen of mensen met vuil haar zouden hoofdluizen moeten krijgen. Dat is een van de veel voorkomende misvattingen over hoofdluizen. Dat klopt gewoonweg niet. In principe kan iedereen met haar, hoofdluis krijgen.

Meestal worden echter 5 tot 12 jarige kinderen het meest getroffen. Een andere doelgroep is de 24 tot 36-jarigen. Dit zijn dan meestal de ouders of verzorgers van basisschoolkinderen.

Naast ouders lopen natuurlijk ook andere gezinsleden kans op hoofdluizen. Maar hoe weet je nu of je kind en jij hoofdluizen hebben? En wat doe je er aan? Dat ga ik je nu vertellen.

Wat zijn de symptomen van hoofdluis?

  • jeukende hoofdhuid
  • het gevoel hebben dat er iets beweegt op je hoofdhuid/haar

Dat is ongeveer alles. Maar deze symptomen hoeven niet per se op hoofdluis te wijzen. Raak dus ook niet meteen in paniek wanneer je kind op zijn hoofd krabt. Wanneer je kind constant aan het krabben is en het zelfs pijn gaat doen, dan moet je controleren op hoofdluis. Vooral als er meerdere kinderen in de klas of meerdere gezinsleden beginnen te krabben, kun je het beste zo snel mogelijk even checken.

Hoe kom je van hoofdluis af?

Er zijn tegenwoordig genoeg producten op de markt die je helpen bij het bestrijden van hoofdluis. Je kunt luizenkammen kopen om ze handmatig uit het haar te verwijderen. Er zijn ook vele “natuurlijke” producten. Hoe natuurlijk deze zijn weet ik echter niet.

Wat ik echter wel weet is dat ik een tegenstander ben van commerciële hoofdluis behandelingsproducten. Deze producten bevatten insecticiden en chemicaliën en zijn ontworpen om luizen met gif te doden. Wat ik aan zou raden is het maken van een eigen huismiddel.

Commerciële behandelingsproducten

Het enige voordeel van deze producten dat ik kan bedenken is dat de meeste verpakkingen een luizenkam bevatten. Deze kam is zeker aan te raden.

Echter zijn deze producten veel te duur, werken ze niet altijd en bovendien breng je gif op de hoofdhuid van je kind aan.

Zelfgemaakte huismiddelen

Ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet iemand ben die zelfgemaakte remedies gebruikt wanneer het om gezondheidsproblemen gaat. Vooral met betrekking tot de gezondheid van mijn kinderen heb ik het liefst ouderwets, medisch advies van iemand in een doktersjas.

Van de arts kreeg ik dan ook te horen dat ik een huismiddel tegen hoofdluis moest gebruiken. De voordelen hiervan zijn:

  • het is veel goedkoper
  • het werkt om luizen te doden
  • het is geen gif

Natuurlijk kunnen er ook nadelen aan zulke zelfgemaakte remedies verbonden zijn.

  • Niet alle remedies werken
  • Sommige zijn zelfs gevaarlijk

Deze huismiddeltjes voor hoofdluizen zijn geen snelle oplossing. Mijn suggestie voor het behandelen van hoofdluizen is toch om een ​​bewezen huismiddeltje te gebruiken en de giftige commerciële producten over te slaan.

Hoe kom ik dan van die luizen af?

Op de producten tegen hoofdluis, die je in de winkel koopt, staan niet voor niets allerlei waarschuwingen. Je brengt namelijk eenvoudigweg gif op het hoofd van je kind aan. Veel mensen kopen deze producten instinctief, omdat ze er van uit gaan dat het de enige manier is om van luizen af te komen.

Voor ons werkte destijds alleen het zelfgemaakte huismiddel. Uit eigen ervaring zal ik je vertellen wat de voor- en nadelen van deze middeltjes zijn.

De voordelen:

  • ze zijn veel goedkoper
  • ze doden luizen (in mijn geval)
  • je gebruikt geen gif

Uiteraard zijn er ook nadelen:

  • niet alle remedies die er zijn, werken
  • sommige zijn zelfs gevaarlijk

Afhankelijk van de behandeling die je kiest, kun je onvoorziene bijwerkingen krijgen. In het E-book dat ik over mijn ervaringen schreef, lees je welke dat zijn.

Hoofdluis – Zo kom je er af!

Back to school - Back to lice! | Hoofdluis hoe en wat? - hoofdluis hoe en wat

In dit E-book lees je alles over hoofdluizen: Hoe je ze herkent, hoe snel ze zich vermenigvuldigen, wat er gebeurt als je er niets aan doet, hoe vaak ze voorkomen en nog veel meer.

Ook mijn ervaring met hoofdluis vind je erin terug. Plus uiteraard de hamvraag: Hoe kom je van hoofdluizen af, zonder het hoofd van je kind met gif te besmeuren.

Wat is jouw ervaring met hoofdluis?




banner-win-enquete