Bijna iedereen heeft bij de shoarmazaak weleens een Kapsalon besteld. Voor degene die dit nog nooit hebben gegeten, of geen idee hebben wat ik bedoel: Een kapsalon is een bodem van friet, bedekt met shoarma (of döner) met daaroverheen gesmolten kaas en een salade. Om het extra lekker te maken eet je het met een beetje sambal en knoflooksaus. Het nadeel van een kapsalon uit de shoarmazaak is dat het zeer calorierijk is. Daarom heb ik een gezonde variant gemaakt; Kapsalon gezond met mozzarella.

Magerder vleesvariant

In plaats van shoarma wordt ook wel kebab, döner, gyros of kip gebruikt als vlees in dit gerecht. Ik heb rundergehakt gebruikt en het idee van dit recept komt van Lekker en Simpel.

Oorsprong van kapsalon

De kapsalon is ontstaan toen de eigenaar van een kapsalon (hoe kan het anders) in Rotterdam bij de plaatselijke shoarmazaak een lunchschotel bestelde met zijn favoriete ingrediënten. Doordat de combinatie zo goed in de smaak viel werd het steeds vaker besteld en op de menulijst gezet met als naam (je raadt het al) Kapsalon.

Wereldwijd bekend

Het werd, vooral bij jongeren, een populair gerecht en is inmiddels in veel Nederlandse en Vlaamse shoarmazaken, maar ook in snackbars, te verkrijgen. Zelf in Duitsland én in Nepal is het een populair gerecht, doordat een Nepalese kok hem daar introduceerde na een bezoek aan Nederland.

Er wordt zelfs in Rotterdam elk jaar een prijs uitgereikt voor de beste kapsalon: de Gouden Kapsalon.

Een kapsalon is zeer calorierijk

Zoals ik net al aangaf is het niet raadzaam regelmatig een kapsalon te eten, als je op de calorieën let. Een kleine portie bevat al snel 1200 kilocalorieën en de meest gangbare ‘normale’ portie zelfs 1800 kcal. Dat is bijna de dagelijkse inname voor een gemiddelde vrouw! Om 1800 kcal te verbranden moet een volwassen man minstens twee uur intensief sporten.

Tijd voor een gezonde variant

Reden te meer om dit lekkere recept om te zetten in een gezonde variant. In onderstaand recept wordt de shoarma vervangen door rundergehakt, de 40+ kaas door mozzarella en de knoflooksaus door zelfgemaakte pesto. Door de toegevoegde pesto krijgt het gerecht een Italiaans tintje.

Het grootste voordeel van dit recept is dat het minder dan een derde van het aantal calorieën heeft dan een normale portie met shoarma en knoflooksaus.

Een lekker gerecht voor het weekend

Zoek je nog een lekker recept voor op je weekmenu voor het komende weekend? Dan kun je hieronder het recept opslaan of printen.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Kapsalon gezond met mozzarella

Bron: Lekker en Simpel

Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd15 min
Oventijd15 min
Totale tijd40 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kapsalon
Porties: 2 personen
calorieën: 514kcal
Auteur: Helga

Ingrediënten

  • 400 gram aardappels
  • 1 bol mozzarella
  • 20 stuks cherrytomaatjes
  • 1 ui
  • 2 rode paprika's
  • 150 gram rundergehakt

Voor de pesto:

  • 3 el olijfolie
  • 1 el Bruschetta

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in wat water beetgaar. Laat ze drie minuten koken.
  • Snijd de cherrytomaatjes en de paprika.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Snijd de mozarella en de ui.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Bak de aardappelen met een scheut olijfolie totdat ze goudbruin zijn.
  • Bak het gehakt rul in een scheutje olijfolie. Voeg daarna de ui en paprika toe. Bak dit even mee en zet het dan uit.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Verdeel de gebakken aardappelblokjes in een ovenschaal.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Schep het gehakt met de groente erover. Verdeel de tomaatjes en de mozzarella erover.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Zet het nog een kwartier in de oven, totdat de mozzarella gesmolten is.
    Kapsalon gezond met mozzarella

Maak de pesto:

  • Meng de olijfolie en de Bruschetta en serveer het bij de Kapsalon.
    Kapsalon gezond met mozzarella
  • Kapsalon gezond met mozzarella
  • Eet smakelijk!
    Kapsalon gezond met mozzarella

Ga jij dit recept ook maken?

Als je dit recept hebt gemaakt en gaat delen, wil je me dan op de hoogte brengen? Dat zou ik heel fijn vinden. Tag @firmahuishouden op Instagram en gebruik hashtag #firmahuishouden.

Eet smakelijk alvast!

TIP

Platte gehaktballen in bospaddenstoelensaus | recept

 

Dit recept bewaren op je eigen bord? Pin deze afbeeldingKapsalon gezond met mozzarella