Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt kan het behoorlijk overweldigend zijn om eraan te beginnen. Maar na verloop van tijd, met een paar handige tips zoals hieronder, is het een echte uitkomst. Ook als je wel bekend bent met het maken van een weekmenu kan ik je misschien nog op wat ideeën brengen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Een van de belangrijkste dingen om een perfect weekmenu samen te stellen is een lijst met alle favoriete recepten. Gedurende jaren heb ik honderden recepten uitgeprobeerd en geproefd samen met mijn gezin. Er waren een paar bij die niet voor herhaling vatbaar waren en de lijst niet haalden. Maar andere schreef ik op en worden zo af en toe weer op het weekmenu gezet.
Snel een perfect weekmenu maken lukt door eerst alle benodigdheden te verzamelen
Dit heb je nodig voor een perfect weekmenu
1. Weekmenu planner
Het is handig om een vast notitieblokje of iets anders te hebben om je menu in op te schrijven. En een vaste plek om dit menu neer te leggen of op te hangen is ook belangrijk. Er zijn veel opties zoals een kalender aan de muur, op je tablet of gewoon in een notitieblokje. Je hangt het daarna op je koelkast, je prikbord of whiteboard.
Je kunt ook plannen voor een hele maand als je dat makkelijk vindt.
2. Inspiratie
Een plek waar je jouw recepten kunt vinden of inspiratie en ideeën op kunt doen. Dat kan uit kookboeken zijn of van websites. Ik gebruik zelf vaak Pinterest, omdat je daar je recepten gemakkelijk kunt bewaren op verschillende borden. Ik zoek aan de hand van de ingrediënten, die in de aanbieding zijn. Daarover later meer.
3. Je eigen agenda
Er zijn natuurlijk altijd dagen in een week waarin je minder tijd hebt om te koken door bijvoorbeeld sport, van jezelf of van huisgenoten. Maar ook doordat je moet vergaderen of werken. Met deze dagen moet je rekening houden bij het plannen van je weekmenu. Mijn man werkt in ploegendienst en die werktijden staan vast. Mijn dochter werkt bij een supermarkt achter de kassa en moet vaak om etenstijd beginnen. Die dagen variëren enorm en daar houd ik dan rekening mee.
4. Eigengemaakte diepvriesmaaltijden
Eén keer koken, twee keer eten! Zoals je weet probeer ik voor alles een snelle manier te vinden om zo min mogelijk tijd aan het huishouden te besteden. Zo ook met koken; ik streef ernaar om in een halfuur een complete maaltijd op tafel te hebben.
Dit doe ik door meerdere malen per week een dubbele portie te koken. De tweede portie is voor in de diepvries.
Zo maak je je eigen diepvriesmaaltijden zonder allerlei conserveermiddelen en naar eigen smaak. Vooral met pasta’s werkt dit heel goed. Het is ideaal voor de dagen, die ik net noemde, waarop je weinig tijd hebt. En voor mijn man, die ook middagdiensten draait en tijdens het avondeten niet thuis eet. Voor hem zet ik aparte porties in de diepvries die hij zo mee kan nemen.
Restjes bereiken bijna nooit de afvalbak
5. Aanbiedingen
Op mijn mobiele telefoon heb ik een aantal apps van mijn favoriete supermarkten staan waarmee ik de aanbiedingen in de gaten kan houden. Gedurende de week kijk ik af en toe wie wat in de aanbieding heeft. Ik ben dus al een beetje voorbereid op alle aanbiedingen die gaan komen.
Handiger nog is een melding die ik dagelijks in mijn e-mailbox krijg waarin de aanbiedingen van de dag staan. Via de website kun je ook zoeken waar bijvoorbeeld de bloemkool in de aanbieding is. Aan de hand van de aanbiedingen zoek ik recepten uit.
6. Basis voorraad
Er zijn een aantal producten die ik standaard in huis heb. Dat zijn vele soorten pasta’s en rijst. Kruiden uiteraard, een heel rek vol, azijn, olie en kruiden uit mijn eigen groentetuin, die ik ook invries. Blikproducten zoals groente (meestal bonen, de rest haal ik vers), vis en tomatenpuree. Diepvriesproducten zoals fruit, groente, bladerdeeg en vis. Producten om zelf te bakken zoals bloem, suiker, bakpoeder en zakjes vanillepoeder.
En vanzelfsprekend de overige producten zoals koffie, thee, melk, etc.
7. Huidige voorraad
Kijk eerst wat er nog in huis is zodat je dit kunt verwerken in de recepten van je weekmenu. Vergeet niet de restjes van de vorige dag of die nog in de diepvries staan.
8. Voorkeuren van je gezin
Het is handig om te weten wat je kroost en je man wel en niet lusten. Elke moeder weet dat uiteraard, maar houdt hier rekening mee bij het maken van je weekmenu om gedoe aan tafel te voorkomen.
9. Boodschappenlijst
Maak de boodschappenlijst meteen aan de hand van je weekmenu. Kijk je kasten na en vul de lijst aan met de basisproducten die op zijn.
10. Een thema
Een thema aan een weekdag hangen kan handig zijn. In mijn huishouden is niemand gek op aardappelen. Wij eten dit dan ook vrij weinig. Zo is mijn week ingedeeld in redelijk vaste menu’s per dag. Op maandag een eigengemaakte, verse soep met vlees, dinsdag en donderdag pasta gerechten. Op woensdag toch een aardappelgerecht en op vrijdag en in het weekend eten we meestal makkelijk. Dit varieert natuurlijk wel eens, juist door omstandigheden zoals ik die noemde in punt 3, maar in hoofdlijnen houd ik me hier wel aan. Het scheelt veel denkwerk, tijd en energie.
Een weekmenu maken bespaart tijd en geld
Met deze voorbereidingen is een perfect weekmenu zo klaar
Doordat ik dit al jaren op deze manier doe is het maken van een perfect weekmenu een fluitje van een cent. Wanneer dit je eerste keer is zul je er langer dan dat kwartier mee bezig zijn. Maar op den duur gaat het, net als bij de huishoudtaken, op de automatische piloot.
TIP: knip de ingevulde boodschappenlijst eraf om mee te nemen naar de supermarkt.
Hang het weekmenu op je prikbord.
Via het huishoudschema wordt je er elke woensdag aan herinnerd om een weekmenu te maken, voordat je boodschappen gaat doen. Met alle informatie die je nu hebt gekregen, wens ik je heel veel succes met het samenstellen van een perfect weekmenu. Een huishoudschema kun je gratis downloaden via de nieuwsbrieven. Reminders voor huishoudtaken komen voorbij in de Facebookgroep.
Enkele tips voor lekkere recepten
HARTIGE TAART MET BROCCOLI EN ZALM
PLATTE GEHAKTBALLEN IN BOSPADDENSTOELENSAUS
KAPSALON GEZOND MET MOZZARELLA
Complete weekmenu’s
Heb jij nog meer tips voor het maken van een perfect weekmenu? Maak jij überhaupt een weekmenu voordat je boodschappen gaat doen?
Helga Post®
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Wauw, zo gestructureerd ben ik echt niet. Mijn man en ik doen allebei 1x in de week boodschappen voor 3 dagen en allebei beslissen we pas in de supermarkt wat het wordt, haha!
Ik kijk altijd graag in de folders naar de aanbiedingen, en gebruik die als basis voor mijn weekmenu. Ik houd van weekmenu’s!