Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.

Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke week van heerlijke recepten in de categorie:

Wat kook jij vandaag?

Laat je inspireren

Wil je je weekmenu zelf samenstellen, dan helpt ons lege maandmenu je bij het invullen.

Alle recepten zijn hieronder afzonderlijk te downloaden. Super makkelijk om ze te sparen voor je eigen receptenboek!


Wat koken we deze week?

Deze week eten we goulashsoep, groente stoofpot of Rigatoni met erwten in een romige kaassaus.

MAANDAG

Pastaschotel met Gruyère

Pastaschotel met Gruyère

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 5 porties

Ingrediënten
  

  • 500 g pasta eigen keuze
  • 400 g champignons vers
  • 250 g ham fijngesneden
  • 300 g Gruyère kaas geraspt
  • 100 g boter
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el boter
  • 1 l melk
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 ° C (convectie). Kook de pasta in gezouten water beetgaar en giet af.
  • Smelt de boter in de pan, voeg de bloem toe, rooster lichtjes en blus langzaam af met de koude melk (voeg de melk geleidelijk toe). Laat een beetje sudderen, pers de knoflook erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng 200 g kaas door de saus en houd warm.
  • Doe de pasta in een gegratineerde schaal, voeg de champignons en ham toe, meng alles goed door elkaar. Giet de kaassaus erover, verdeel het mooi, bestrooi met de rest van de kaas en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak 30-40 minuten in de oven.
Trefwoord champignons, Gruyère, ham, melk, pasta

DINSDAG

Weekmenu #11 - wat kook jij

Ovenschotel Knödel met champignons en spek

Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 798 kcal

Ingrediënten
  

Voor de knödel

  • 4 harde bolletjes van de dag ervoor
  • 2 uien
  • 2 el boter
  • 100 ml melk
  • 1 bosje bieslook
  • 2 eieren
  • 1-2 el paneermeel eventueel
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Voor de ovenschotel

  • 1 kg champignons
  • 500 g spitskool
  • 2 el olie
  • 200 g gerookte spekjes in blokjes
  • 250 ml witte wijn
  • 300 g crème fraîche
  • 50 g Emmentaler geraspt
  • suiker

Instructies
 

  • Snijd de broodjes en de uien in blokjes. Smelt de boter in een pan en fruit ongeveer de helft van de uien. Melk erbij gieten, opwarmen, alles over de broodjes schenken. Laat het ongeveer 10 minuten intrekken.
  • Snijd de bieslook klein. Leg iets apart voor de garnering, voeg de resterende bieslook toe aan de broodjes. Voeg de eieren toe, kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te zacht is, kneed dan 1-2 eetlepels paneermeel erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vorm met vochtige handen ongeveer 14 knödel.
  • Kook een grote pan met water en een snufje zout. Giet de knödel erin, laat ongeveer 10 minuten borrelen op laag vuur. Met een schuimspaan eruit nemen en goed laten uitlekken. Laat de knödel even rusten.
  • Halveer de champignons. Snijd de spitskool in reepjes. Verhit olie in een grote pan. Bak de spekjes krokant en de helft eruit halen. Braad de champignons goed aan in de pan. Fruit de rest van de uien en spitskool kort mee. Blus af met wijn. Breng op smaak met zout, peper en suiker en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Roer de crème fraîche erdoor.
  • Doe de groenten in een ovenschaal. Leg de knödel erop, bestrooi met kaas. Bak ongeveer 20 minuten in een hete oven (elektrisch: 200 C / hete lucht: 180 C). Bestrooi met bieslook en spekjes.
Trefwoord champignons, deeg, dumplings, knödel, roomkaas, spek

WOENSDAG

Groente-stoofpot met pannenkoeken

Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Pannenkoeken

  • 120 g bloem
  • ¼ l melk
  • 1 ei
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 2 el boter
  • zout en peper

Groentestoofpot

  • 100 g wortelen
  • 100 g koolrabi
  • 100 g broccoli
  • 100 g raap
  • 100 g groene asperges
  • 100 g sugar snaps
  • 200 g aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 l groentebouillon
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Doe de bloem in een kom en meng met de melk tot een gladde massa. Voeg het ei toe en roer goed door. Voeg eventueel een beetje water toe en breng op smaak met peper en zout. Was de peterselie, schud droog en hak fijn. Meng de helft door het beslag. Laat dit een beetje wellen.
  • Verhit een beetje boter in een anti-aanbak pan, voeg een kleine lepel beslag toe, draai en kantel de pan om het beslag gelijkmatig te laten stromen en bak de pannenkoeken aan elke kant in ongeveer 2 minuten goudbruin. Zet opzij, laat afkoelen en doe hetzelfde met de rest van het deeg.
  • Voor de stoofpot de groenten wassen, schoonmaken en fijnhakken. Schil de ui en knoflook, hak fijn en fruit in een pan met hete olie tot ze glazig zijn. Voeg de groenten toe, bak even mee en giet de bouillon erbij. Laat ca. 20 minuten sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Rol de pannenkoeken op en snijd ze in fijne reepjes. Breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat, verdeel over 4 kommen, voeg de reepjes met de kruiden toe en serveer.

DONDERDAG

Rigatoni met erwten in een romige kaassaus

Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g rigatoni pasta
  • 1 ui
  • 1 blik erwten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 kopje room
  • 200 g kaas geraspt
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook de pasta in gezouten water. Snijd intussen de ui fijn en fruit deze met een beetje olie. Voeg de erwten toe en verwarm. Roer de tomatenpuree erdoor en voeg direct daarna het kopje room toe. Roer alles.
  • Roer tenslotte de kaas erdoor tot hij is gesmolten, breng op smaak en meng met de gare, uitgelekte pasta.

VRIJDAG

Stoofvlees met appel en rode kool

Stoofvlees met appel en rode kool

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • kg rosbief
  • 2 wortelen
  • 3 uien
  • ¼ l rode wijn droog
  • 2 potten rode kool
  • 2 appels Boskoop
  • 800 g aardappelen kruimig
  • 200 g aardappelmeel
  • 160 ml water
  • laurierblaadjes
  • kruidnagel
  • suiker
  • azijn
  • peper en zout

Instructies
 

  • Zout en peper het rundvlees, bak goed. Voeg vervolgens de geschilde en in blokjes gesneden uien en de geschilde en in plakjes gesneden wortelen toe. Blus af met de rode wijn en vul aan met warm water.
  • Laat het gebraad 1,5 – 2 uur stoven. Leg een uur voordat het gebraad klaar is de rode kool met de geschilde en in blokjes gesneden appels. Breng op smaak met laurierblaadjes en kruidnagel.
  • Kook voor de dumplings de aardappelen en laat ze afkoelen. Schil en pers door de spaetzle-pers. Meng met het zout en het aardappelmeel. Kneed met het water tot een zacht, plakkerig deeg, voeg eventueel nog wat water toe. Vorm knoedels en leg ze ongeveer 20 minuten in heet gezouten water. laten gaan. Het water mag niet koken. De dumplings zijn klaar als ze naar boven zwemmen.
  • Kruid de rode kool vlak voor het serveren met azijn en suiker.
Trefwoord aardappelen, appel, kruidnagel, rode kool, rode wijn, stoofvlees, uien

ZATERDAG

Varkensvlees in cidersaus met zuurkool

Varkensvlees in cidersaus met zuurkool

Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 588 kcal

Equipment

  • Braadzak

Ingrediënten
  

  • 800 g zuurkool
  • 1 zure appel
  • 3 laurierblaadjes
  • 1,2 kg varkensvlees zonder bot
  • 200 ml droge cider bijv. Cidre brut
  • 1 braadzak of braadfolie lengte 70 cm

Instructies
 

  • Pers de zuurkool krachtig uit in een zeef. Snijd een zure appel ongeschild in vieren en verwijder het klokhuis. Halveer de kwartjes in de lengte, snijd ze in stukken van 1 cm dik. Meng de appels en 3 laurierblaadjes door de kool, breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht 180 graden).
  • Verdeel de zuurkool in de braadzak of braadfolie. Leg het varkensvlees op de kool. Giet er 200 ml droge cider ("Cidre brut") bij, sluit de braadzak, maak een snee en plaats deze op een schaal.
  • Stoof in de hete oven in het onderste derde deel van de oven gedurende 45 minuten.
  • Haal het varkensvlees uit de braadzak (let op: hete stoom!) En serveer bovenop de ciderkool, in plakjes gesneden. Mosterd past er goed bij.
Trefwoord appel, cider, zuurkool

ZONDAG

Goulashsoep met chili en paprika

Goulashsoep met chili en paprika

Totale tijd 2 uur
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Soep
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg rundvlees
  • 4 uien klein
  • olie om te frituren
  • el paprikapoeder
  • 700 g aardappelen vastkokend
  • 3 paprika's 1 groene, 1 gele en 1 rode
  • 2 l vleesbouillon
  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 tl marjolein
  • 2 chilipepers
  • 2 laurierblaadjes
  • chilipoeder
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kruid 1 ui met 2 kruidnagels (snijd ze ui en tweeën en steek een kruidnagel in elke helft). Snijd 3 uien in dunne ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Was de paprika's en snijd ze in stukjes.
  • Snijd het vlees in hapklare stukjes en bak ze in porties in hete olie in een pan, licht peperen en zouten, en bewaar in een kom.
    Verlaag vervolgens het vuur een beetje, fruit de uienringen in de pan tot ze lichtbruin zijn en meng met het zoete paprikapoeder.
  • Voeg nu het vlees toe aan de uien, meng alles goed en blus af met de vleesbouillon. Voeg dan de tomaten met sap toe. Breng op smaak met marjolein en de laurierblaadjes en voeg de ui met kruidnagel toe aan de soep. Snijd de chilipepers fijn en voeg toe aan de soep.
  • Dek af en laat ongeveer 1¼ uur op een zacht vuur sudderen, tot het vlees gaar is. Voeg nu de voorbereide paprika's en aardappelen toe aan de pan en laat de stoofpot sudderen tot de groenten net gaar zijn, maar niet te zacht. Verwijder de ui met kruidnagel en laurierblaadjes en breng de stoofpot opnieuw op smaak met chilipoeder, peper en zout.
Trefwoord aardappelen, kruidnagel, rundvlees, tomaten, uien, vleesbouillon
Dit weekmenu bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Weekmenu #11 - wat kook jij