Media © Canva
1 – Oude medicijnen
Al die half lege medicijndoosjes en flesjes, die zo oud zijn dat de etiketten bijna vanzelf loslaten. Allemaal rommel en niet meer te gebruiken. Gevaarlijk zelfs!
2 – Oude prijzen
Iedereen bewaart het; een krantenknipsel waarin je wordt genoemd, een vergeeld stuk papier dat bewijst dat je kampioen schaken was – toen je 12 was! De beker die je verdiende toen je eerste werd bij de schaatsclub, etc.
Als je al die prijzen, waar je uiteraard trots op bent, loslaat, geeft dit een sterke boodschap af aan jezelf, namelijk dat je overtuigd bent dat je nog wel eens iets gaat doen dat lof verdient en je trots maakt.
3 – Oude relaties
Natuurlijk is het leuk om zo nu en dan een reisje terug in de tijd te maken met herinneringen uit het verleden, maar het koesteren van oude relaties, doet je op de lange termijn geen plezier.
4- Oude kleren
Zelfs als sommige oude kleren nog steeds passen, wil het nog niet zeggen dat ze nog steeds nuttig voor je zijn. Verander het met je levensfase en blijf niet steken in een ‘eeuwige-jeugd-look’.
Laat dingen los waardoor je je slecht voelt als je in de kast kijkt – Echt, een broek die te klein is houden? Of kleding die vroeger eens goed voelden – de galajurk, die al tientallen jaren het daglicht niet heeft gezien, vergeeld in de kast hangt, uit elkaar valt als je het aan probeert, máárr zoveel herinneringen heeft?
Kleren die in je kast horen: Kleding die bij jou past, die bij jouw levensfase past, die heerlijk zit en waar je je geweldig in voelt.
5 – Oude, ijzeren hangers
Fatsoenlijke kleerhangers kunnen in vrijwel elke prijsklasse worden gekocht, dus er is geen excuus meer om die dunnen versies van de stomerij te houden.
“Niet overeenkomende, misvormde hangers zorgen ervoor dat je kast rommelig aanvoelt het ze verpesten je kleding”. Dat is wat een opruim-expert zegt.
6 – Oude voorraaddozen
Wees realistisch over wat je werkelijk gebruikt en nodig hebt, en doe de rest weg. Je kasten zullen zoveel minder chaotisch zijn.
“Tupperware; de complete uitzet bestond uit deze kunststof collectie. Elke party bezocht je, samen met je moeder, om te zien wat je nog kon sparen voor je uitzet (dat vervolgens jaren op zolder verdween, gloednieuw spul, nog in de verpakking, doodzonde!)”
Helga
7 – Oude apparaten
Tenzij je meer ruimte hebt dan dat je weet wat je ermee moet, is de kans groot dat je keuken wel wat minder rommel kan gebruiken.
8 – Oude koffiemokken
Over de jaren heb je er waarschijnlijk tientallen gekregen, gekocht en állemaal bewaard. Gebruik je ze allemaal?
Vier planken vol, in alle kleuren en maten. Die, op de bovenste plank kon ik niet eens bij, nooit werden die gebruikt, maar bij het schoonmaken van de keukenkast moesten ze wel steeds worden afgewassen. Ik heb de helft weggegeven en alleen dat gehouden, wat gebruikt wordt.
Helga
9 – Oude elektronica
10 – Oude cd’s en dvd’s
Wanneer heb jij voor het laatst een cd geluisterd of een dvd bekeken? Als je je het niet kunt herinneren is het de hoogste tijd om die oude collecties te verwijderen.
In een wereld van Netflix en Spotify is er geen reden om ze te houden.
Drie dozen vol heb ik tijdens de verhuizing naar de afvalverwerking gebracht. Geleurd heb ik met het spul, omdat ik het zo zonde vond, maar ik kon het aan de straatstenen niet kwijt. Dus weg ermee!
Helga
11 – Oude laders en kabels
Geen cd-speler meer, maar om de één of andere reden slingert toch nog ergens de stroomkabel ervan rond. Tijd om die ook weg te brengen.
We leven in een tijdperk waarin je sneller een nieuw snoer kunt aanschaffen, dan dat je uitzoekt in welke doos of la diegene ligt, die je nodig hebt.
12 – Dure dingen
“Allemaal dingen waar je zonder kan!”
13 – Voor-het-geval-dat
Bij de bouwpakketten van Ikea zitten standaard een aantal sleutels of ander gereedschap. Wie heeft ze nog? Waarom?
Een Ikea kast: Als het eenmaal in elkaar zit, nooit meer uit elkaar halen! Je krijgt het namelijk nooit meer in elkaar zoals het moet. Dus waarom zou je die onderdelen bewaren?
Bovendien over tien jaar zijn er veel andere tools te verkrijgen.
14 – Plastic zakken
Plastic zakken leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde vervuiling, en als we eerlijk zijn, is die enorme zak vol andere zakken in je keuken, niet bepaald een stijlvolle toevoeging aan de ruimte.
Gooi ze bij het plastic afval zodat ze gerecycled worden.
15 – Ongebruikte cadeaus
Misschien wat moeilijker om weg te doen, spullen die anderen je ooit als cadeau hebben gegeven, maar als je ze niet gebruikt, zorgt het alleen maar voor rommel. Je hebt “dankjewel” gezegd, het gewaardeerd en nu is het tijd om “alsjeblieft” te zeggen. Geef het cadeau!
16 – Oude kerstdecoratie
In principe kun je alles wat je afgelopen kerst niet hebt gebruikt of uitgestald, wegdoen. Check ook eens of alles nog wel functioneert of nog heel is.
Op deze manier, met een paar uitzonderingen van familiestukken, heb ik mijn kerstdecoratie weten te reduceren van 7 naar 4 boxen.
Helga
17 – Oude gebruiksaanwijzingen
Uiteraard kun je de gebruiksaanwijzingen van apparaten, die je niet meer hebt, wegdoen. Maar ook van de apparaten die je nog wel gebruikt, kun je het merendeel ruimte laten maken voor andere doeleinden.
Alles waarvan de informatie online makkelijk te vinden is, kan weg. En dat geldt ook voor gebruiksaanwijzingen.
18 – Oude boeken en tijdschriften
Kijk je boekenkast eens na en vraag jezelf dan af of je ooit nog een boek ervan zult lezen. Elk boek waar het antwoord “nee” is, kun je weggeven.
Dat geldt ook voor tijdschriften. Zeg abonnementen op als je het toch niet of amper leest. Veel informatie is op het internet te vinden. Als je je afmeldt voor dingen die je niet leest of gebruikt, maak je niet alleen ruimte in je huis, maar ook in je portemonnee én in je leven; meer tijd om dingen te doen die je wel leuk vindt.
19 – Oud papier
Tenzij het je testament is of het aankoopbewijs van je auto, kun je alles wat je langer dan een jaar geleden niet hebt ingekeken of geraadpleegd, weggooien. Ja, ook de rekeningen van het energiebedrijf, bankafschriften, alle andere betaalde rekening, alles kan weg na een jaar.
Bewaar datgene wat je nodig hebt voor je belastingaangifte en gooi het overige weg. Je bent namelijk, als privé persoon, niet verplicht het allemaal te bewaren. Bovendien kun je voor jezelf alles nazien op je afschriften.
TIP
Administratie Challenge
Vind je het moeilijk om je administratie op orde te krijgen? Doe dan de Administratie Challenge.
20 – Ongebruikte hobby artikelen
Je denkt misschien dat je uiteindelijk wel eens je passie voor breien of macramé zult vinden, maar als je de spullen al een hele tijd niet hebt gebruikt, is het tijd voor ze om een nieuw thuis te vinden. Zoek een goed doel voor je spullen, mensen die er echt iets mee doen.
21 – Kapotte spullen
Wees eerlijk tegen jezelf; geloof je echt dat je de tijd zult vinden om die kapotte stoel nog te repareren, die al maanden stuk in de garage staat? Het misbruikt waarschijnlijk je kostbare ruimte in de garage. En dat niet alleen, je kwelt jezelf ook nog eens door er steeds weer aan te worden herinnerd, dat je maar één paar handen hebt en ‘maar een mens bent’.
22 – Neppe planten
Als je ouder bent dan 40, is de kans groot dat je het nu wel onder de knie hebt, om af en toe een vetplant water te geven. Dat betekent dat het tijd is om die nep-planten vaarwel te zeggen. Ga gewoon het echte werk kopen en vul je ruimte met O2, in plaats van chemicaliën.
23 – Prul
Zolang het geen deel uitmaakt van een zeer exclusieve verzameling, moet je nu voor eens en voor altijd, nu je 40 bent, van die prul af. Het zorgt alleen maar voor werk en het oogt rommelig. Schep ruimte. Op elk oppervlak en in elk hoekje hóeft niets te staan!
24 – Promotie prul
Het is altijd leuk om iets gratis te krijgen, maar tenzij je eruit wilt zien als een wandelend reclamebord, is het tijd om al die freebies weg te gooien, die alleen waardevolle ruimte innemen in je kasten en laden. Wees eerlijk, ga je dat shirt met ‘Friet van Piet’ ooit nog dragen?
25 – Oud speelgoed
Als je nog oud speelgoed hebt van je kinderen, maar die doen er niets meer mee, bewaar het dan niet. Geef het weg. Bewaar het zeer zeker niet voor mogelijke kleinkinderen.
Als je je kleintjes veilig wilt houden, zorg er dan voor dat je speelgoed van díe tijd voor ze hebt. Andere tijden, andere veiligheidsvoorschriften.
26 – Dingen, die anderen bij je thuis hebben achtergelaten of dingen, die je alleen bewaart om andere mensen gelukkig te maken
Misschien ben je tot je veertigste altijd heel lief en aardig geweest, en heb je alles wat je familie en vrienden vergaten, netjes opgeborgen voor “als er nog eens weer aan gedacht wordt”, maar die tijd is voorbij.
Als je rond de veertig bent is het tijd om deze gewoonte voorgoed af te schaffen. Stuur ze een app of een mail ter herinnering, zodat ze meteen hun spullen weer kunnen ophalen. Zo niet? Dan weg ermee. Als zij er geen waarde aan hechten, hoef jij het ook niet te doen.
Als je veertig jaar, of ouder bent, ben je oud genoeg om te stoppen met het doen van dingen alleen om andere mensen te plezieren. En dat geldt ook voor het bewaren van bepaalde items.
Als het je niet helpt, je vindt het niet mooi of het voelt niet goed, geef het dan weg aan iemand die er wel iets aan heeft of die het mooi vindt. Wees jezelf, ook in je spullen.
27 – Alles wat je een jaar niet hebt gebruikt
Ongeacht wat het is; als je het een jaar niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je het waarschijnlijk niet meer nodig hebt en ook niet meer gáát gebruiken dus.
Of het nu gaat om puzzels, kookboeken of kleding, laat dingen waar je geen interactie meer mee hebt, los. Geef nog bruikbare items aan familie of vrienden, waardoor het wat makkelijker wordt om het weg te doen.