Ken je het? Zo’n ochtend dat je spijt hebt dat je uit bed bent gekomen? Dat je hele lijf zeer doet en met de gedachte aan je huishouden nog meer? Maar je weet dat het gewoon doorgaat en je móet. Of blijf je liggen en weet dat het goedkomt? Huishouden als je ziek bent is niet makkelijk, maar het kan. Je moet het jezelf gewoon makkelijker maken.

Ook moeders worden af en toe ziek

Je kunt nog zo gezond leven, al je vitamines binnenkrijgen en geen enkele sportavond overslaan, maar dat virus komt ook jou eens tegen. En het begint met je keel, langzamerhand krijg je niesbuien en uiteindelijk hebt je zo’n ochtend als hierboven.

Ik had het in de vakantie nota bene. Een verkoudheid in de zomer, een zomergriepje, hoe je het ook noemt. Vervelend was het!

Mama is ziek!

Als je dan een geweldige partner hebt, die niet hoeft te werken en jouw werk naadloos overneemt, zonder te mopperen … Dan is er niets aan de hand en kun jij lekker in bed blijven en uitzieken. En als je kinderen oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen, hun eigen kleding wassen en zelfs de vaat bijhouden, heb jij geen enkele kopzorg.

Wees altijd voorbereid

Zorg dat je altijd goed voorbereid bent door altijd genoeg geneesmiddelen in huis te hebben, vooral pijnstillers en grieppillen. En genoeg tissues, papieren zakdoeken en toiletpapier.

Als je kleinere kinderen hebt is het handig om een aantal dingen voor naar school klaar te hebben staan. En dat is niet alleen als je ziek bent makkelijk. Het bespaart enorm veel tijd als je kinderen zelf hun lunchbox kunnen vullen voordat ze naar school gaan. Het bespaart je ook discussies s’ochtends.

Elke moeder weet wat haar kind graag eet. Het is dus niet zo moeilijk om dit voor het ‘grijpen’ te zetten. Die ochtenden zijn al druk genoeg, dus laat ze zelf ook iets doen. Dat geeft ook een fijn gevoel bij je kind. Het krijgt immers zelf verantwoordelijkheid en tot een leeftijd van een jaar of tien vinden kinderen dit wel fijn.

En dit geldt natuurlijk niet alleen voor het eten, maar ook voor drinken en fruit. Je kunt fruit bijvoorbeeld ook voorbereiden en in de koelkast bewaren. Geen dágen natuurlijk!

Help je huisgenoten

En dan gaan we nog een stapje verder en helpen papa ook. Niet met het vullen van zijn broodtrommel, want ik ga er van uit dat hij daartoe zelf in staat is. Maar bij het helpen van de avondmaaltijd. Een goed gevulde voorraadkast doet al wonderen. Want het feit dat hij na zijn werk nog eens naar de supermarkt moet versterkt de kans op een snelle, ongezonde maaltijd. Nu is dat voor één keer echt niet erg, maar als je een week ziek bent en je weet dat je kinderen de hele week fastfood eten, wordt jij ook niet beter.

Bewaar altijd restjes

Wat je ook kunt doen is ‘restjes’, die nog door kunnen gaan als complete maaltijden, in de vriezer bewaren om op te warmen. Dat is niet alleen makkelijk voor papa als jij ziek bent, maar ook voor momenten waarop jij heel druk bent en geen tijd hebt. Dan heb je altijd een makkelijke, verse en gezonde, maaltijd die je even ontdooit en opwarmt. Pasta’s en maaltijdsoepen zijn hier goed geschikt voor.

Denk vooral aan jezelf

Probeer zoveel mogelijk te rusten en te ontspannen. Nu weet ik dat dit een hele uitdaging kan zijn, vooral met kleine kinderen, maar maak gebruik van elke minuut. Als je je echt nog niet lekker voelt neem dan een lekkere douche, trek je meest lekkere pyjama of huispak aan en leg je lamlendige lijf op de bank, waar je kunt Netflixen, maar ook je kinderen een beetje in de gaten kunt houden.

En dan nét voordat je wegzakt in de bank, zeg maar tussen het beëindigen van de douche sessie en het weggooien van je vieze was, vul je nog snel even de wasmachine en de droger. Gewoon om niet straks in je gezonde lijf eerst een week te staan wassen. En in de avond delegeer je het opvouw-werk naar je partner en je kinderen. Dan hoeven zij zich niet vervelen nu jij even niet beschikbaar bent om ze te vermaken.

Delegeren, delegeren, delegeren

Wat er dan nog over blijft om bij te houden kun je ook prima delegeren; stofzuigen en de vaat. Zelfs kinderen willen hierbij helpen. En ook al gebeurt het niet zoals jij het zelf zou doen, het gebeurt. En daar moet je je voor nu even bij neerleggen, letterlijk 😉

Als je er op deze manier voor kunt zorgen dat het hele gezin schoon en netjes voor de dag kan komen en te eten krijgt, dan moet je je verder nergens zorgen om maken en lekker de tijd nemen om uit te zieken. Al het andere komt wel als je weer beter bent.

Te ziek voor de bank?

Ben je nu zo ziek dat je in bed blijft liggen of zweet je veel? Ga dan niet met je zieke lijf dat hele bed staan afhalen en verschonen. Vraag je partner het onderlaken af te halen en verschoon alleen de kussensloop en dat laken. Dat maakt al een heel verschil en geeft het gevoel een frisser bed te hebben.

Laat je hoofd weten dat je je beter voelt

Als je je al weer een beetje beter voelt hijs je dan wel weer in gewone kleding, zodat je hoofd ook de switch kan maken en zich ook sneller beter voelt. Hij kan er dan voor zorgen dat je stemming en je lichaam een boost krijgen.

LEESTIP: 10 Dingen die je moet schoonmaken na de griep

Delegeer je gezond

Ga nu niet de supermam uithangen en alles zelf blijven doen. Zolang je huisgenoten hun natje en droogje op tijd krijgen van jou, hebben ze niet in de gaten dat jij ziek bent. Erger nog, jouw herstel zal dan waarschijnlijk steeds langer duren. En ik weet uit ervaring dat niemand jouw werk ziet als het niet gebeurt. Doe niet het huishouden als je ziek bent, maar vraag! Geef gewoon aan wat er moet gebeuren, vraag om hulp. Zorg nu even alleen voor jezelf en delegeer.

Elk huishouden is anders

Elke familie, elk gezin is anders, dat besef ik ook. Dus pas de ideeën zo aan zodat ze bij jouw gezin passen. Dus doe niet het hele huishouden als je ziek bent, maar doe de nodige dingen of laat dit doen en maak je verder even nergens druk om. Des te langer je doorgaat, des te zieker je wordt, des te langer je genezing duurt.

Zo doen andere ouders het

Ik zou het heel erg fijn vinden als jij in een reactie hieronder laat weten hoe jij dit oplost. Jouw tips en ideeën deelt, ook voor andere moeders, omdat we allemaal een ander huishouden runnen en jouw tip net dat verschil kan maken voor een andere mama.

Dus; hoe run jij je huishouden als je ziek bent?

Dame ligt ziek in bed, witte lakens | zo run je het huishouden als je ziek bent
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.