Zo run je het huishouden als je ziek bent

Ken je het? Zo’n ochtend dat je spijt hebt dat je uit bed bent gekomen? Dat je hele lijf zeer doet en met de gedachte aan je huishouden nog meer? Maar je weet dat het gewoon doorgaat en je móet. Of blijf je liggen en weet dat het goedkomt? Huishouden als je ziek bent is niet makkelijk, maar het kan. Je moet het jezelf gewoon makkelijker maken.

Ook moeders worden af en toe ziek

Je kunt nog zo gezond leven, al je vitamines binnenkrijgen en geen enkele sportavond overslaan, maar dat virus komt ook jou eens tegen. En het begint met je keel, langzamerhand krijg je niesbuien en uiteindelijk hebt je zo’n ochtend als hierboven.

Ik had het in de vakantie nota bene. Een verkoudheid in de zomer, een zomergriepje, hoe je het ook noemt. Vervelend was het!

Mama is ziek!

Als je dan een geweldige partner hebt, die niet hoeft te werken en jouw werk naadloos overneemt, zonder te mopperen … Dan is er niets aan de hand en kun jij lekker in bed blijven en uitzieken. En als je kinderen oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen, hun eigen kleding wassen en zelfs de vaat bijhouden, heb jij geen enkele kopzorg.

Wees altijd voorbereid

Zorg dat je altijd goed voorbereid bent door altijd genoeg geneesmiddelen in huis te hebben, vooral pijnstillers en grieppillen. En genoeg tissues, papieren zakdoeken en toiletpapier.

Als je kleinere kinderen hebt is het handig om een aantal dingen voor naar school klaar te hebben staan. En dat is niet alleen als je ziek bent makkelijk. Het bespaart enorm veel tijd als je kinderen zelf hun lunchbox kunnen vullen voordat ze naar school gaan. Het bespaart je ook discussies s’ochtends.

Elke moeder weet wat haar kind graag eet. Het is dus niet zo moeilijk om dit voor het ‘grijpen’ te zetten. Die ochtenden zijn al druk genoeg, dus laat ze zelf ook iets doen. Dat geeft ook een fijn gevoel bij je kind. Het krijgt immers zelf verantwoordelijkheid en tot een leeftijd van een jaar of tien vinden kinderen dit wel fijn.

En dit geldt natuurlijk niet alleen voor het eten, maar ook voor drinken en fruit. Je kunt fruit bijvoorbeeld ook voorbereiden en in de koelkast bewaren. Geen dágen natuurlijk!

Help je huisgenoten

En dan gaan we nog een stapje verder en helpen papa ook. Niet met het vullen van zijn broodtrommel, want ik ga er van uit dat hij daartoe zelf in staat is. Maar bij het helpen van de avondmaaltijd. Een goed gevulde voorraadkast doet al wonderen. Want het feit dat hij na zijn werk nog eens naar de supermarkt moet versterkt de kans op een snelle, ongezonde maaltijd. Nu is dat voor één keer echt niet erg, maar als je een week ziek bent en je weet dat je kinderen de hele week fastfood eten, wordt jij ook niet beter.

Bewaar altijd restjes

Wat je ook kunt doen is ‘restjes’, die nog door kunnen gaan als complete maaltijden, in de vriezer bewaren om op te warmen. Dat is niet alleen makkelijk voor papa als jij ziek bent, maar ook voor momenten waarop jij heel druk bent en geen tijd hebt. Dan heb je altijd een makkelijke, verse en gezonde, maaltijd die je even ontdooit en opwarmt. Pasta’s en maaltijdsoepen zijn hier goed geschikt voor.

Denk vooral aan jezelf

Probeer zoveel mogelijk te rusten en te ontspannen. Nu weet ik dat dit een hele uitdaging kan zijn, vooral met kleine kinderen, maar maak gebruik van elke minuut. Als je je echt nog niet lekker voelt neem dan een lekkere douche, trek je meest lekkere pyjama of huispak aan en leg je lamlendige lijf op de bank, waar je kunt Netflixen, maar ook je kinderen een beetje in de gaten kunt houden.

En dan nét voordat je wegzakt in de bank, zeg maar tussen het beëindigen van de douche sessie en het weggooien van je vieze was, vul je nog snel even de wasmachine en de droger. Gewoon om niet straks in je gezonde lijf eerst een week te staan wassen. En in de avond delegeer je het opvouw-werk naar je partner en je kinderen. Dan hoeven zij zich niet vervelen nu jij even niet beschikbaar bent om ze te vermaken.

Delegeren, delegeren, delegeren

Wat er dan nog over blijft om bij te houden kun je ook prima delegeren; stofzuigen en de vaat. Zelfs kinderen willen hierbij helpen. En ook al gebeurt het niet zoals jij het zelf zou doen, het gebeurt. En daar moet je je voor nu even bij neerleggen, letterlijk 😉

Als je er op deze manier voor kunt zorgen dat het hele gezin schoon en netjes voor de dag kan komen en te eten krijgt, dan moet je je verder nergens zorgen om maken en lekker de tijd nemen om uit te zieken. Al het andere komt wel als je weer beter bent.

Te ziek voor de bank?

Ben je nu zo ziek dat je in bed blijft liggen of zweet je veel? Ga dan niet met je zieke lijf dat hele bed staan afhalen en verschonen. Vraag je partner het onderlaken af te halen en verschoon alleen de kussensloop en dat laken. Dat maakt al een heel verschil en geeft het gevoel een frisser bed te hebben.

Laat je hoofd weten dat je je beter voelt

Als je je al weer een beetje beter voelt hijs je dan wel weer in gewone kleding, zodat je hoofd ook de switch kan maken en zich ook sneller beter voelt. Hij kan er dan voor zorgen dat je stemming en je lichaam een boost krijgen.

LEESTIP: 10 Dingen die je moet schoonmaken na de griep

Delegeer je gezond

Ga nu niet de supermam uithangen en alles zelf blijven doen. Zolang je huisgenoten hun natje en droogje op tijd krijgen van jou, hebben ze niet in de gaten dat jij ziek bent. Erger nog, jouw herstel zal dan waarschijnlijk steeds langer duren. En ik weet uit ervaring dat niemand jouw werk ziet als het niet gebeurt. Doe niet het huishouden als je ziek bent, maar vraag! Geef gewoon aan wat er moet gebeuren, vraag om hulp. Zorg nu even alleen voor jezelf en delegeer.

Elk huishouden is anders

Elke familie, elk gezin is anders, dat besef ik ook. Dus pas de ideeën zo aan zodat ze bij jouw gezin passen. Dus doe niet het hele huishouden als je ziek bent, maar doe de nodige dingen of laat dit doen en maak je verder even nergens druk om. Des te langer je doorgaat, des te zieker je wordt, des te langer je genezing duurt.

Zo doen andere ouders het

Ik zou het heel erg fijn vinden als jij in een reactie hieronder laat weten hoe jij dit oplost. Jouw tips en ideeën deelt, ook voor andere moeders, omdat we allemaal een ander huishouden runnen en jouw tip net dat verschil kan maken voor een andere mama.

Dus; hoe run jij je huishouden als je ziek bent?

Dame ligt ziek in bed, witte lakens | zo run je het huishouden als je ziek bent
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Ik run het niet… ik heb geen partner, wél 2 kinderen. (12 en 6 jaar) Die van 12 organiseert het ontbijt en de lunchboxen voor beiden, en s’avonds een kant en klaar maaltijd, of soep met brood en een gebakken ei. (Scouting betaald zichzelf zo 3 dubbel terug!) Als ik ziek ben, (en niet een verkoudheidje hè, ik bedoel écht ziek) dan accepteer ik (net iets te laat, maar uiteindelijk toch wel) dat het zo is, en dat het huishouden daar een tik van zal krijgen is dan iets wat ik voor lief neem… eerst moet ik zo snel mogelijk zien op te knappen.
  Alleen vorig jaar was het anders, ik was heel ziek, toen ik en na drie dagen soep en brood nog steeds zieker werd heb ik de hulp van mijn Facebook vrienden ingeroepen. Ik plaatste een oproepje: “mensen ik vraag nooit om hulp, maar ik ben al dagen zo ziek… als er iemand een grote pan soep aan het maken is met veel verse groentjes, zouden wij daar dan 3 kommetjes van mogen hebben?” En de reacties die daarop volgden waren ongelooflijk… de rest van de week werden er hele verse maaltijden aan mijn deur afgeleverd. Een paar dagen later lag ik in het ziekenhuis en toen ik daar weer van thuis was, ging de kookhulp nog even door. Mijn bericht op Facebook was niet om aandacht te trekken, maar de simpelste manier om de vraag neer te leggen bij de mensen die de tijd en mogelijkheid hadden om me te helpen. Mensen die niet konden of wilden helpen, konden het bericht negeren. Ik was verbaasd over de response… En ik heb geleerd dat het ok is om om hulp te vragen. Veel mensen zijn bereid om te helpen.

  Groetjes
  Wendy

  1. Wat geweldig Wendy. We klagen veel over geen sociale contacten meer door social media, maar ik heb ook al een aantal keren gemerkt dat mensen daar nog steeds toe bereid zijn als het er op aankomt. En dat ze jou zo goed weer op de been hebben geholpen is een prachtig voorbeeld ervan. Ik hoop dat het nu goed met je gaat en dat je gezond mag blijven. Dankjewel voor je verhaal.

 2. Als vrijgezel zonder kinderen is het best lastig voor jezelf te zorgen als je echt ziek bent, dus te ziek om je bed uit te komen. Voordeel is dat je dan meestal toch niet veel hoeft te eten, en dus ook geen boodschappen hoeft te doen ;). Het valt mij wel op dat steeds minder mensen bereid zijn om elkaar in zo’n geval te helpen, of misschien ken ik niet de goede mensen!

 3. Ik blijf het huishouden gewoon runnen. Ik moet wel, mijn kinderen zijn nog net iets te jong om dingen echt zelf te doen en mijn vriend heeft 3 chronische hernia’s. Maar ik doe alles wel op mijn gemakje met voldoende rust. En sommige taken laat ik dan ook bewust liggen. De bezem is dan net zo goed als de stofzuiger (ik kan het geluid van de stofzuiger ook niet verdragen als ik goed ziek ben). En als ik me dan weer wat beter voel dan neem ik elke dan een taak dat ik heb laten liggen mee als een extra dag taakje. En natuurlijk neem ik nog steeds voldoende rust 😉

 4. Ik ben door mijn gezondheid regelmatig ziek ik smeer voor heel de week het ontbijt en Lunche en vries het in net als avond eten zo blijft het vers en er is altijd aan gedacht smorgens haal ik het er uit en klaar.
  En kleding ligt ook heel de week al klaar.
  Ook is er een huishoud map met een stappen plan waar heel mijn huishouden in opschreven staat.

 5. Jeetje, dit had ik even eerder moeten lezen! Hoe vaak ik wel niet het gevoel heb dat ik ‘niet ziek mag zijn’ omdat ik een huishouden te runnen heb en een peuter van 2,5 die mijn aandacht nodig heeft… Hier zitten hele fijne tips tussen, dankjewel!

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!