Ik zie de vraag op Facebook zo vaak voorbij komen: “Wie heeft er tips om van die stinkende koelkast af te komen? Ik heb alles al schoongemaakt, maar die geur blijft!”
“Ikke! Ik weet hoe je de koelkast schoon en geurvrij krijgt” roep ik dan heel hard en besef ineens dat ik die tips hier nog nooit heb gedeeld. Daar komt dan vandaag verandering in; simpele tips om de geurtjes te verbannen met gewone huishoudelijke producten!

Zo maak je de koelkast schoon en geurvrij

Een koelkast bevat duizenden kiemen en schimmels, die uiteindelijk kunnen leiden tot allergieën en voedselbesmetting. Het is dus heel belangrijk om hem regelmatig schoon te maken.

De oorzaak van een stinkende koelkast komt altijd door de aanwezigheid van bacteriën. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bedorven voedsel, het lekken of knoeien met inhoud van verpakkingen, kruimels e.d.

Je koelkast schoonmaken is geen moeilijke taak en er hoeven geen dure of giftige schoonmaakmiddelen aan te pas te komen. Je kunt gewoon de producten gebruiken die je toch al thuis hebt: Azijn, baking soda en water.

LEES OOK: 4 NATUURLIJKE SCHOONMAAKPRODUCTEN DIE JE THUIS MOET HEBBEN

Vooral tijdens de zomermaanden is het heel belangrijk om je koelkast, maar ook de inhoud, regelmatig te controleren en schoon te maken. Schimmels groeien in deze maanden nog sneller als gevolg van de toenemende temperaturen. Volg deze eenvoudige tips om je koelkast schoon en geurvrij te houden.

1. Haal alles uit de koelkast

Allereerst haal je alles uit je koelkast en controleer je alle groenten en fruit. In het kader van de voedselverspilling kun je hier kijken wat je nog met deze ‘oude’ gruiten kunt doen. Zonde om meteen weg te gooien!
Controleer dan de houdbaarheidsdatum van andere voedingsmiddelen zoals ketchup, mayonaise, vleeswaren, sauzen, e.t.c en gooi alles weg wat het past. Maak flessenhalzen en openingen van aangekoekte sausflessen schoon, die niet over de datum zijn.

2. Maak de koelkast schoon

Verwijder de roosters, bakken en glazen planken en was deze af in de gootsteen. Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en geef ze een goede boenbeurt. Vergeet niet de randen en hoekjes, waar makkelijk voedingsresten zich kunnen ophopen. Spoel het af en leg ze vervolgens op een theedoek om aan de lucht te laten drogen.

3. Gebruik je basis schoonmaakproducten

Maak in een kleine emmer een sopje met een gelijkmatig mengsel van heet water, azijn, baking soda en een beetje afwasmiddel. Gebruik een spons om het mengsel over de binnenwanden van je koelkast te schrobben. Gebruik een oude tandenborstel om op moeilijk bereikbare plekken te komen.

LEES OOK: BAKING SODA, 50 MANIEREN OM DIT WONDERMIDDEL TE GEBRUIKEN

Vergeet de rubbers niet!

De rubbers aan de opening en de deur van je koelkast zijn een broedplaats voor schimmels en bacteriën.

Controleer direct ook even het afvoergootje aan de achterzijde van de koelkast. Indien deze vervuild of verstopt zit kunt u deze het beste met een wattenstaafje doorprikken.
Spoel daarna alles af met een schone doek en heet water. Maak vervolgens alles weer goed droog met een schone theedoek.

LEES OOK: AZIJN, HET VEELZIJDIGE NATUURTALENT

4. Maak alle producten schoon

Veeg alle potten, blikken, pakken en flessen schoon, voordat je ze terugzet in de koelkast.

Extra tips!

* Zet standaard een geopende verpakking baking soda in je koelkast. Deze kun je maximaal een maand laten staan. Het neutraliseert nare geurtjes en kunnen hiermee worden voorkomen.
* Als je een koelkast van roestvrij staal hebt, gebruik dan een vochtige doek en witte azijn om de glans te herstellen. Zorg ervoor dat je in de richting van de korrel wrijft voor het beste resultaat.

Op de site van weekblad Libelle las ik deze opmerkelijke tip

* Doe wat ranja in een bakje en leg er een halve aardappel in. Zet het bakje vervolgens een nachtje onafgedekt in de koelkast. De volgende ochtend zouden de nare luchtjes zijn gevlogen.

Ik heb het zelf nog niet kunnen testen, maar het is het proberen waard, lijkt me.

Voorkom een stinkende koelkast

Tip 1:
Verpakkingen moeten goed afgesloten worden om bacteriegroei te voorkomen. (Overigens geldt dit ook voor een stinkende wasmachine!)

Tip 2:
Ontdooi alleen in de koelkast door het bevroren voedsel op een bord of in een kom te leggen. Ontdooi-water veroorzaakt bacteriegroei, dus bevroren voedsel nooit direct op de glasplaat leggen.

Tip 3:
Zet de koelkast nooit uit als je lang weggaat, op vakantie bijvoorbeeld, maar op de laagste stand. Sommige koelkasten hebben zelfs een speciale vakantie stand voor deze situaties. Als je om één of andere reden toch besluit de koelkast uit te zetten, laat dan de deur een klein stukje open staan.

Tip 5:
Als laatste misschien een voor de hand liggende tip, maar toch één die veel kan voorkomen: maak met regelmaat je koelkast schoon zoals hierboven beschreven.

In 4 snelle stappen de koelkast schoon en geurvrij
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.